Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Първите 100 дни на правителството
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:26 / 22.11.2005Коментари ()1132
©
311 решения взе правителството през първите 100 дни от мандата си. Общо 15 са заседанията на Министерския съвет. Премиерът Сергей Станишев свика първото на 18 август - ден след встъпването му в длъжност. Преобладаващата част от приетите проектозакони, наредби, промени в съществуващата нормативна база са свързани с подготовката на страната ни за членство в Европейския съюз.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева представи доклади за изпълнението на поетите ангажименти в преговорния процес за присъединяването на страната ни към Европейския съюз; за резултатите от работните срещи с екипите на отделните министерства с цел координираниране на усилията за покриване на изискванията; за въпросите, които държавите-членки на ЕС определят като чувствителни за България и т.н.

Внесените от министъра на финансите Пламен Орешарски проекти на решения също са свързани с хармонизиране на българското законодателство с правото на ЕС в областта на бюджетната политика. Министерският съвет прие 3 законопроекта, с които се регламентира по-доброто управление на публичните средства - за държавната финансова инспекция, за вътрешния одит в публичния сектор и за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Тяхната основна цел е да се подобри законовото, икономичното, ефективното и ефикасното използване на публичните средства и на финансовия ресурс, който страната ни ще ползва през следващите години от ЕС. Утвърдени бяха и промените в Закона за устройство на държавния бюджет. Целта е да се постигне устойчивост на средносрочната фискална рамка и предсказуемост на разходите.

В съответствие с директивите на ЕС кабинетът одобри изготвения от екипа на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров проект на Закон за защита на потребителите, както и Национална стратегия за развитие на секторите обществени поръчки и концесии до 2007 г.

По предложение на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова правителството отпусна персонални пенсии на 96 деца-сираци. Ведомството подготви и предложения за промени в законите за замяна на воинските задължения с алтернативна служба и за насърчаване на заетостта.

Правителството прие изготвените от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски Национален план за действие “Храни и хранене” 2005-2010 г., Здравна стратегия за хората в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства. Определени бяха и единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите “Медицина” и “Стоматология” за образователната степен “Магистър”, и за “Медицинска сестра” и “Акушерка” за степен “Бакалавър”

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров внесе Национален план за опазване на биологичното разнообразие до 2010 г.

Одобрени бяха и внесените от министъра на вътрешните работи Румен Петков проект на Закон за МВР и Стратегия за борба с измамите, засягащи финансовите интереси на европейските общности. Кабинетът прие и предлаганите от министъра на културата Стефан Данаилов предложения за изменения в законите за закрила и развитие на културата, за авторското право и сродните му права, за радиото и телевизията.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Purvite-100-dni-na-pravitelstvoto-12298
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.