Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Чомаков помага при преговорите в Либия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:45 / 14.12.2005Коментари ()811
©
Председателят на Асоциацията на заразените със СПИН деца от Бенгази Идрис Лага определи като "първата официална стъпка в правилна посока" проведената в понеделник среща с представителите на българската неправителствена организация Гражданско сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия, предаде БТА. Като представители на Гражданското сдружение в либийската столица бяха кметът на Пловдив Иван Чомаков и шефът на БТА Максим Минчев.

В телефонно интервю за катарския сателитен арабски телевизионен канал Ал Джазира Лага подчерта ролята на Международната благотворителна фондация "Кадафи" за тези положителни усилия. Той изрази надежда започналите разговори да сложат край на бедствието, изживявано от децата, жертви на епидемията, както и на техните семейства.

Срещата се съсредоточи върху предоставянето на пътища за прекратяване на трагичните страдания, свързани със смъртоносната болест, както и последствията от нея, като обществено мнение, дискриминация и т.н., допълни той.

Въпреки очевидното различие в мненията по отношение на съдебните присъди, делегацията не обсъди обстоятелствено този въпрос от уважение към чувствата на семействата и към нашата гледна точка, че делото е справедливо, каза Лага. Той допълни, че представителите на сдружението са постигнали убеденост, че най-положителното и приемливо решение е това, гарантиращо на първо място интереса на децата по справедлив и окончателен начин.

Лага подчерта, че на срещата е присъствал посланикът на ЕК в Триполи Марк Пиерини, което според него изразява подкрепата на страните от ЕС за тези усилия, с цел постигане на решение, удовлетворяващо всички страни. Въпреки горчивите и жестоки страдания на децата и техните семейства, надявам се тази среща да бъде образцова стъпка в правилната посока за прекратяване на бедствието, което скоро ще навлезе в осмата си година, каза Лага. Официалната позиция на либийската държава е, че по начало семействата са тези, които трябва да приемат, или да отхвърлят което и да е решение, каза председателят на Асоциацията. Това беше подготвителна среща, начало на преговорите, ще има и следващи срещи, за да навлезем в същината на въпросите, но ние сме много доволни от тази стъпка, тъй като тя представлява първата официална стъпка на официалната българска делегация и на Европейската комисия в правилната посока, каза в заключение Идрис Лага.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Chomakov-pomaga-pri-pregovorite-v-Libiya-12833
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.