Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Здравко Димитров чака първата копка на "Модър-Царевец"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:10 / 02.01.2010Коментари ()8636
© Plovdiv24.bg
Чрез поредица интервюта Plovdiv24.bg среща своите читатели с районните им кметове, които разказват за успехите, неуспехите и проблемите, за надеждите, които възлагат за 2010 г.

Всички пловдивски кметове от последните двайсет години демокрация, че дори и президента Петър Стоянов /1997-2002/ събра кметът на "Западен" Здравко Димитров на откриването на възстановения с лични негови и на приятели средства паметник на капитан Бураго край Пловдив. Почти до една идеите му срещаха безапелационна подкрепа в Общинския съвет. Затова малко изненадващо дойде неудовлетворението му от свършеното. 

- Господин Димитров, вече е 2010-а, но каква оценка бихте поставили на кметуването си през миналата  година?

- Никога не съм си давал оценките сам, нямам намерение и занапред да го правя. И преди, и сега оставям да ме оценяват хората.

- Как ще я оцените тогава?

- Доволен съм от годината. Можеше и по-добра да бъде. Макар че има много по-големи възможности, за съжаление не ни се предоставят.

- Какви възможности на кого не се предоставят?

- Толкова обещания дойдоха откъм общината, че районите ще си имат отделен бюджет, но си останаха само приказки. Не се получава. На практика районните кметове се явяваме едни подизпълнители.

- Това гнети ли Ви?

- Как не? Хората искат от нас, защото са ни избрали, а често не можем да им решим проблема, като с вързани ръце сме. Мнозина не го разбират и изпадаме в конфузната ситуация да се оправдаваме. Всички районни кметове работят за Пловдив, не може голямата община да ни пренебрегва и да ни поставя в положение да не знаем какво тя прави в района ни. Некоректно е.

- Дайте някакъв пример.

- За газификацията на училище "Васил Петлешков" научих в деня на откриването, когато ми се обадиха да отивам да режа лентата.

- Сериозно?

- Да. Общината направила поръчката - минала, спечелена, изпълнена и ми казват чак за лентата. Обидно е.

- Много песимистично сте настроен по празниците.

- Стане ли въпрос за съвместната работа с общината, ми се разваля настроението. Когато не зависят от нея, нещата стават лесно и хубаво - като подлеза в Прослав, възстановяването на паметника... Не искам да критикувам никого. БСП е във властта на града, ВМРО все пак има някакъв лек превес, а повечето районни кметове сме от ГЕРБ и се получават три полюса, от което страдат районите. Всеки ден съм сред хората в "Западен", тук си живея, познават ме всички... Градската управа се оправдава с кризата. По-страшно от кризата е нежеланието да ни се дадат повече правомощия. Тогава ще стане ясно кой кмет как си изпълнява задълженията.

- През 2010-а може пък да се обърнат нещата, кметът Славчо Атанасов отново дава надежди?

- Каквото и да искам да направя, зависи от общината. Засега твърдо обещават необходимите средства за завършването на ЦДГ "Рая". Колкото и да приказват, че има предостатъчно детски градини в града, в "Западен" не достигат.  Трябва да довършим и реконструкцията на бул. "Свобода", да оправим "Явор". Време е най-сетне и за първата копка на "Модър-Царевец".

- Имате ли някакво послание към жителите на района?

- Много от нещата се случват благодарение на частна инициатива. Благодаря на всички, на които не им е безразлично какво правя. Да сме живи и здрави и да не забравяме, че сме временно на тези постове - първо сме хора, а после кметове.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zdravko-Dimitrov-chaka-purvata-kopka-na-Modur-Carevec-128775
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.