Кои храни поскъпват и кои вървят нагоре - данните на експертите | ||||||
| ||||||
Най-явен през седмицата е спадът в цените на оранжерийните домати – с повече от 20 %, както и на краставиците – с 18,4 на сто. Поевтиняват още картофите, зелето и морковите, листните зеленчуци. Ябълките и черешите също са с по-ниска цена, но не и лимоните и ягодите, които поскъпват. Повишение на цените се наблюдава при сиренето и кашкавала, маслото, както и при брашното и ориза. Пилешкото месо поскъпва. Данните от Софийската стокова борса показват широк диапазон на цените, на които се търгуват зърнените култури. Брокери обръщат внимание, че колебанието в цените ще се запази, тъй като очакванията за скорошно разблокиране на украинското зърно от пристанищата не са оптимистични. |