Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отново обгазяване на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:31 / 21.12.2005Коментари ()4088
©
От РИОСВ – Пловдив съобщиха за превишаване на установения алармен праг на серен диоксид в автоматичния пункт за мониторинг на атмосферния въздух “АИС “Евмолпия”. Отчитането на високото ниво на серен диоксид е направено в часовете между 11:00 и 13:00 ч. днес в пункт АИС “Евмолпия”, Пловдив.

Очаква се задържане на наднормено съдържание на серен диоксид в атмосферния въздух на гр. Пловдив до промяна на метеорологичната обстановка.

Веднага след регистриране на второто превишение на алармения праг за серен диоксид (350 µg/m3) РИОСВ Пловдив е предприела действия за установяване на източника на замърсяване. В следствие на безветрие са създадени комплексни условия за наднормено натрупване на вредности в приземния слой, емитирани от горивни процеси в промишления, транспортния и особено в битовия сектор. Няма регистрирани аварийни ситуации от промишления сектор.

Засегнати са жилищните зони в централна градска част на гр. Пловдив. Продължителността бе 3 часа (от 11:00 до 13:00), като превишенията са съответно: 2,43; 1,83 и 2,01 пъти над алармения праг.

Чувствителни групи от населението, вкл. такива с потенциална чувствителност към събитието са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

От РИОСВ съветват да се избягва физическа дейност на открито; Занятията по физкултура в училищата да се провеждат на закрито; Не се препоръчва да се напускат жилищните или работните помещения. Като в случая е желателно да се затворят плътно прозорците на стаите. При необходимост да приемат предварителни действия с оглед предотвратяване на астматични пристъпи (подходящ бронходилатор с краткосрочно действие).; Да се избягват контакти с лица, страдащи от респираторни заболявания.

До 1 час след влизане в норма на серния диоксид във въздуха, РИОСВ ще информира обществеността.

Община Пловдив информира за опасността администрацията на район “Централен”, Отдел “Образование” и “Здравеопазване” в Общината.
Причините са неблагоприятните метереологични условия – безветрието и ниските температури създават условия за натрупването му в приземния слой, емитирани от горивни процеси в промишления, транспортния и особено в битовия сектор. Няма регистрирани аварийни ситуации от промишления сектор.


Още по темата: общо новини по темата: 5
27.12.2005 »
22.12.2005 »
15.12.2005 »
15.12.2005 »
14.12.2005 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otnovo-obgazyavane-na-Plovdiv-13063
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.