Четири български салати оглавиха световна класация | ||||||
| ||||||
Проектът е създаден от хърватския журналист Матия Бабич, който си е поставил за цел да състави най-подробния и информиращ пътеводител в световната кухня. Едно от възможните обяснения защо “TasteAtlas" проявява предпочитания към българската кухня е, че централата на организацията се намира в София. Бабич и сътрудниците му вероятно често обядват с български салати. Най-голямата изненада в случая е, че овчарската салата изпреварва собствения си "прародител“ – шопската. Овчарската салата е вариация на шопската. Шопската салата си остава класика в българската кухня, макар и да е далеч от класическа рецепта. Салатата е създадена през 60-те години на миналия век, за да рекламира България пред чуждестранните туристи. В салатата има и скрит националистически символ – съставките са подбрани така, че да съдържат цветовете на трибагреника, пише ladyzone.bg. Въпреки това от много години шопската салата прославя България пред света. През 2014 г. се проведе инициативата "Вкусът на Европа“, която трябваше да посочи ястието, което характеризира Европейската кухня. Тогава шопската салата успя да изпревари италианските спагети, испанското "Гаспачо“ и британския "Фиш енд чипс“. Много големи звезди са изразявали възхищението си от шопската салата, като сред тях са Харисън Форд, Робърт де Ниро, Киану Рийвс, Антонио Бандерас, Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и Елтън Джон. |