Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Украйна хвърля коза с руските бази на Черно море
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:29 / 03.01.2006Коментари ()1636
©
Активисти на украинското движение "Студенческое братство" са организирали днес протест в база на руския Черноморски флот, предаде Интерфакс, позовавайки се на съобщение на командването на флота. В комюнике на командването се казва, че, в случай на опити за проникване в обекти на флота, ще бъдат “взети адекватни мерки за тяхното пресичане”.

Украйна извади във войната за цената за синьото гориво искане за пхреразглеждане на наемите за военните обекти на Русия на украйнска територия. Догонорът между двете страни е подписан преди мирната революция, в резултат на която падна комунистическото управление и президент на Украйна стана прозападно ориентираният Вистор Юшченко.

Наемът на обекти на Черноморския флот в Украйна не може да бъде преразгледан, заяви днес руският министър на отбраната Сергей Иванов, цитиран от радио “Ехото на Москва”. Иванов е подчертал, че споразумението за разполагане на Черноморския флот е било сключено през 1997 г. за 20 години напред и в него ясно се подчертава, че плащането от страна на Русия е фиксирана сума.

Междувременно украинското правителство има като алтернатива доставката на 118 млн куб.м газ в денонощие от Туркменистан. Тоест, руската енергийна хегемония може да бъде поставена под въпрос и Европа да се ориентира към алтернативни доставки. За това намекнаха в изявления няколко европейски министри, а на 4 януари предстои среща на ЕС, на която ще се търси изход от кризисната ситуация.

Във всеки случай реакцията на Европа и САЩ на намаленото подаване на газ е твърда и негативна за Русия. Още повече, че радвихрящата се гадова война е в условията на една доста тежка зима в повечето европейски държави. Може би това е причината за нервните реакции на руския монополист "Газпром", който си позволи да отправи критики към Юшченко.



Още по темата: общо новини по темата: 3
25.11.2015 »
04.01.2006 »
03.01.2006 »

Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Ukraina-hvurlya-koza-s-ruskite-bazi-na-Cherno-more-13308
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.