Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Учат пазарджишките роми на хигиена
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:24 / 17.01.2006Коментари ()1073
Проект “Аз съм отговорен за моето здраве” на стойност 2700 лева от Министерството на здравеопазването спечели и реализира екип на отдела по опазване на общественото здраве към РИОКОЗ Пазарджик. Към разработването на проекта специалистите пристъпиха след обобщаване на данните за ромското здравеопазване и очерталата се негативна тенденция от тях. В работата активно се включиха представители на ФМЕС “Напредък”.

Според национално социологическо проучване ромите са с нагласа към дистанциране от собственото здраве, провеждане на самолечение и късно търсене на здравна помощ, което води към влошаване на здравето и по-трудно лечение. По данни на Здравната служба в кв. Изток в Пазарджик 10,7% от регистрираните пациенти са с хипертония, 2% са прекарали инфаркт на миокарда, а 4,1% са с диабет /половината на лечение с инсулин/. По информация на Дирекция “Надзор на заразните болести” към РИОКОЗ 13,8% от заболелите от ехинококоза са роми.
Тази неоптимистична картина очерта и приоритетите на проекта: чрез информационно-образователна кампания да се повиши здравната култура на 1200-та роми в областния град, като се акцентира върху личната отговорност за здравето.

В изпълнение на проекта бяха отпечатани и се разпространяват “Имунизационна книжка” и диплянката “Добрата хигиена –Щит срещу заразните болести””, съдържаща най-важните съвети за предпазване от инфекциозните болести. Книжките за имунизации имат голяма практическа стойност, тъй като в тях родителите ще могат да отбелязват и да следят задължителните имунизации за децата си.
Съвместно с фондация “Напредък” и с партньорството на телевизия “Телекабел” в ромския квартал бе заснет и се излъчва видеоклип на здравна тематика. Специалисти по опазване на здравето извършиха обучение на педагози и родители за превенцията на заразните болести. Роми от квартали имаха възможност да се прегледат профилактично напълно безплатно.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Uchat-pazardzhishkite-romi-na-higiena-13637
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.