Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Повишиха кредитния рейтинг на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:57 / 28.01.2006Коментари ()1254
©
Международната рейтингова агенция “Стандард & Пуърс” проведе ежегодно преразглеждане на кредитния рейтинг на Община Пловдив. Рейтингът е потвърден на “ВВ”, като перспективата му е повишена от “стабилна” на “положителна”.

Сред мотивите за повишението са “подобряващата се оперативна работа и очакваните приходи от присъединяването към Европейския съюз през 2007 г.” В обосновката си компанията “Стандард & Пуърс” съобщава също: “Рейтингът на Пловдив се подкрепя от: разнообразната и развиваща се икономика; от бюджета без дългове и без изгледи за появата на такива в близко бъдеще, както и от очакваните изгоди, вследствие на икономическия растеж и приемането в ЕС.”
Като недостатък рейтинговата компания посочва: “Компанията за градски транспорт на Пловдив е губеща и представлява значително условно задължение за града. В момента градът обмисля план за преструктуриране и приватизация, който ще се осъществи през следващите една или две години.” и продължава с анализа си: “Икономиката на Пловдив продължава да се диверсифицира, като през последните няколко години обслужващият сектор поема водачеството от промишлеността. От 2003 г. инвестициите, както чуждестранни, така и местни, се увеличават значително, което намира израз в намаляването на безработицата и по-бързото за страната нарастване на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Положителното развитие се очаква да продължи, стимулирано и от приемането на България в ЕС.”
Перспективата, която “Стандарт & Пуърс” дава за Пловдив, е:
“Положителната перспектива отразява очакването на “Стандарт & Пуърс”, че приходите на Пловдив ще продължат да нарастват на базата на икономически и инвестиционен растеж, както и на постъпления от фондовете на ЕС. Това ще осигури устойчиви оперативни излишъци и балансиран или малък дефицит след капиталови разходи. Перспективата също така отразява очакването, че градът ще намери по-надеждно решение за финансиране на губещата компания за градски транспорт. Ако финансовото представяне се подобри, със стабилни оперативни излишъци над 5%, малък или нулев дефицит след капиталови разходи и скромно нарастване на дълговете, рейтингът може да се повиши. Ако реформата във взаимоотношенията между властите доведе до по-голям натиск върху оперативните разходи, водещ до задълбочаване на оперативния дефицит, перспективата може да бъде възстановена на стабилна”.

“Присъдената актуализация с повишение на рейтинга е важна за Пловдив. Тя показва, че посоката на управление е вярна и преди всичко, че пловдивчани, че инвеститорите в Пловдив са активни, инициативни и амбициозни. Този факт е важен за Община Пловдив пред вид и предстоящия конкурс и преговори с финансовите институции за реализиране на дългосрочен заем, който ще вложим в инфраструктурата на Пловдив”, коментира д-р Чомаков по повод новината.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Povishiha-kreditniya-reiting-na-Plovdiv-13897
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.