Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Европейската банка одобри работния проект за 30-милионния заем
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:47 / 10.02.2010Коментари ()4847
© Plovdiv24.bg
През септември-октомври машините могат да влязат в най-разбитите вътрешноквартални улици, за да започне тяхната цялостна реконструкция с 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Вече е получен докладът от банката, с който се дава положителна оценка и на техническия проект, и на икономическата част, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Следващата седмица предстои кредитен съвет на банката, където българският представител Илияна Цанова ще внесе по-добри от вече договорените икономически условия по кредита, съобщи на брифинг заместник-кметът Александър Константинов. След още седмица тя ще дойде в Пловдив, за да представи пред общината резултатите.

Докладът, включващ и условията на банката, ще бъде оформен в предложение на кмета, което ще бъде внесено както в Общинския съвет, така и за обществено обсъждане. Допитването до гражданите на Пловдив ще продължи през целия март, а през април Общинският съвет ще вземе своето решение дали кредитът да бъде изтеглен.

Според експертите на банката това би било най-ефективният и евтин начин Пловдив да реши проблема си с вътрешнокварталните улици. Като друг вариант те сочат възможността улиците да продължат да се изкърпват със собствени средства, т.е. с пари от гаражите, като по този начин биха се постигнали минимални промени. Реактивна поддръжка, както я наричат, е също изход: в продължение на 7-8 години да се отделят средства от общинския бюджет за цялостно изпълнение на пакет от по няколко улици. Банката препоръчва цялостно решаване на проблема чрез кредит, който според експертната оценка е по силите на бюджетните възможности на общината. Това би било със 17,21% по-евтино спрямо първия резервен вариант в рамките до 2025 година, когато ще приключи изплащането на заема и с 14,15% спрямо реактивния вариант.

Известни корекции са направили специалистите на банката в цените за различните видове от предвидените пет типа конструкции на улиците. Например при конструкция N 1 вместо разчетените в работния проект 760 евро на 1 линеен метър улица, те предлагат 737 евро. При втората и третата конструкция сниженията са съответно от 508 на 460 евро и от 144 на 136 евро. При четвъртата и петата конструкция те завишават цените - от предложените 165 на 273 евро за линеен метър и от 72 на 86 евро.

"Като препоръка от страна на банката е изграждане на допълнителна улична инфраструктура като осветление, тротоари, отводнителни шахти, пътни знаци и други детайли", обясни Константинов.

"Това не го предвиждаме в нашия проект, тъй като целта ни е пълна реконструкция на колкото се може повече пътна част от улиците. Искаме да асфалтираме 105 км, а не примерно 80. От банката препоръчват като вариант при възлагане на поръчките да включим в условията към изпълнителите и разработване на инженерингов проект точно за тези детайли и това ще им носи бонус", коментира директорът на капиталното строителство инж. Тошо Пашов.

Изискване на банката е изборът на изпълнители да мине през конкурентен търг - или по правилата на ЗОП по българското законодателство, или по правилата на банката, по които обжалвания от недоволни кандидати за изпълнители да се адресират директно към нея, което би спестило протяжните обжалвания в съда. Банката държи и на използването на независима изпитателна лаборатория, с което да бъде гарантирано качеството на използваните материали. По 3% от стойността на спечелената поръчка ще внесат всички фирми като петгодишна гаранция за качество.  


Още по темата: общо новини по темата: 91
29.08.2011 »
11.02.2011 »
10.02.2011 »
23.10.2010 »
10.08.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Evropeiskata-banka-odobri-rabotniya-proekt-za-30-milionniya-zaem-141626
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.