Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Болничен шеф глобен с 2000 лв. за дискриминация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:00 / 08.03.2006Коментари ()1045
©
Максималната санкция от 2000 лева заради дискриминация беше наложена вчера на д-р Евгений Стателов, изпълнителен директор на многопрофилната болница за активно лечение в Пловдив. Това е първата финансова санкция, която налага комисията за защита от дискриминация.
Накърнен е общественият интерес и затова постановихме тавана, обясни председателят на заседателния състав Есен Фикри. Срещу шефа на болницата беше подадена жалба, че при провеждането на конкурс за заемането на длъжностите началник-отделение и главна медицинска сестра, едно от условията е било кандидатите да имат поне 5-годишен трудов стаж в същото болнично заведение. Това е не само нарушение на чл.78, ал.1 от закона за защита от дискриминация, но и опит да се заобиколи философията на закона за лечебните заведения, която предвижда на всеки 3 години да се провеждат конкурси за заемане на ръководни длъжности, обясни още Фикри.

От пловдивската болница бойкотираха гледането на делото и техни представители не се явяваха на заседанията. Комисията е изслушала единствено техен свидетел, според когото подобно изискване било записано, защото било добре шефовете да познават персонално подчинените си в отделението.

Според предписанията на комисията болничните шефове трябва да се въздържат от подобни нарушения. Освен това комисията постановява в болницата да се проведе нов конкурс за определените длъжности. Решението може да бъде оспорено пред Върховния административен съд. В 30-дневен срок пък комисията трябва да бъде уведомена за взетите мерки. Информацията е на вестник "Сега".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Bolnichen-shef-globen-s-2000-lv-za-diskriminaciya-14813
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.