Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
109 дела срещу иманяри в Пловдивския апелативен район
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:19 / 17.03.2006Коментари ()1421
109 дела срещу иманяри са заведени в Пловдивския апелативен район за последните три години, съобщи в съдебната рубрика “Темида” на Дарик радио заместник апелатвивния прокурор на Пловдив Румен Боев. 98 от тях са решени, като по 50 са изготвени обвнителни актове, 23 са спрени, а 25 са прекратени. Най-много дела срещу иманяри са заведени в Пловдивската окръжна прокуратура и те са 60 на брой, следвани от Хасково, където са образувани 28 досъдебни производства.

Данните са от справката, която беше поискана от новият главен прокурор Борис Велчев от прокуратурите в цялата страна. Очаква се те да бъдат анализирани и въз основа на тях да бъдат разпоредени проверки на културно- историческото наследство, съхранявано в археологическите и историческите музеи.

“Прокуратурата може да нареди проверка и тя може да бъде извършена както от специализираните звена на полицията, така и от експерти на културното министерство, което ги стопанисва”, заяви по Дарик радио заместник апелативният прокурор на Пловдив Румен Боев. Той счита, че има нужда от специален Закон срещу иманярите и търговията с културно-исторически ценности, който да събере в едно всички текстове, касаещи придобиването на антики.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/109-dela-sreshtu-imanyari-v-Plovdivskiya-apelativen-raion-15084
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.