Поредният хранителен продукт, за който плащаме с 30% отгоре | ||||||
| ||||||
От бранша очакват производителите да намалеят и настояват за адекватна помощ от страна на държавата. По-голямата част от произведените яйца в базите на Иван Ангелов от Пещера се изнасят за страни от Западна Европа. Обяснява, че процесът на поскъпване на продукцията у нас е започнал много по-рано. "Средата на 21-ва година бавно и постепенно, знаете, всички енергоизточници, всички суровини започнаха да поскъпват. Това се усети на вътрешния пазар, както и на международния пазар от пролетта на 2022", спомня си той. Ковид пандемията и войната в Украйна са факторът за повишението на консумативите в яйцепроизводството, обясняват и от Асоциацията на промишленото птицевъдство. Не изключват поскъпването да продължи и през следващата година. "Преди купувахме фуражите на около 600 лв. за тон, в момента струват 1200 - 1250 лв за тон, което е 100% инфлация. Токът е към 300%", пресмята Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. Според данните на асоциацията всеки ден в България се произвеждат около 5 милиона яйца. Консумацията дневно достига до три милиона, а останалата част се изнася. За разлика от други страни, у нас недостиг на яйца у нас не се очаква. Според проучвания на асоциацията 10% от промишлените производители у нас ще преминат към друга сфера или ще се откажат от бизнеса, тъй като в момента работят на загуба. Затова настояват държавата да осигури кризисно подпомагане. "Първият текущ проблем в последните 5-7 години, това е инфлуенцата по птиците. Тук мисля, че държавата все още е длъжник на българските производители", казва Иван Ангелов- собственик на ферма за производство на яйца. Производителите очакват реални европейски програми за подкрепа. |