Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Станишев: За България е важно да се върне в Европейския съюз
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:07 / 21.03.2006Коментари ()1181
©
За България е изключително важно да се върне в Европейския съюз, тъй като държавата ни исторически е част от европейската цивилизация, каза премиерът Сергей Станишев в интервюта за вестник „Süddeutsche Zeitung” и за берлинското радио. В разговор с журналистите от двете медии той отбеляза, че европейската ни интеграция е стимул и гаранция, че модернизацията във всички сфери ще продължи със същите темпове, а обществото ни ще се развива по европейските стандарти и ще споделя общите ценности. Това е и причината членството в ЕС от 1 януари 2007 г. да бъде наш основен национален приоритет.

Министър-председателят изрази увереността си, че България ще бъде полезен член на Европейския съюз – поради добрите си икономически показатели, поради успешния си етнически модел и поради всички постижения в процеса на интеграцията си. Разширяването на ЕС е взаимноизгоден процес, каза той и уточни, че то е шанс и за самия Съюз, защото го прави по-конкурентоспособен в съвременния глобализиращ се свят. Сергей Станишев подчерта, че евентуалното отлагане на присъединяването ни за 2008 г. ще бъде негативен сигнал както за обществото, което плаща цената на трансформациите, така и за Западните Балкани, които ще се обезкуражат в провеждането на съответните реформи.


Премиерът изрази мнение, че ситуацията в Европейския съюз е променена: при приемането на първите десет държави от петата вълна на разширяване през 2004 г., имаше ентусиазъм и усещане за историческата мисия на обединението. Възникналите през последната година трудности направиха общественото мнение в ЕС по-критично, а мониторингът на ЕК още по-строг. Това мотивира институциите в България да работят още по-усилено за изпълнение на ангажиментите ни и всекидневно да доказват, че страната ни е подготвена за пълноправно членство в. У нас има силна политическата воля да се справим с проблемните области и в редица отношения експертите на Европейската комисия забелязват видим прогрес, изтъкна премиерът Сергей Станишев. В някои сфери, като борбата с организираната престъпност, си сътрудничим и с правителствата на страните-членки, защото някои проблеми вече са общи и можем да се преборим ефективно само като си взаимодействаме, каза в заключение той.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Stanishev-Za-Bulgariya-e-vazhno-da-se-vurne-v-Evropeiskiya-suyuz-15190
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.