Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Няма опасност от критични ситуации по водните басейни в страната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:25 / 23.03.2006Коментари ()1511
Нормализират се нивата на реките и язовирите на територията на Басейнова дирекция – Пловдив. Все още не се наблюдават очакваните завишения на водните нива в реките в следствие на започналото пролетно снеготопене.

По данни на дирекцията, само язовир „Пясъчник” е със завишено ниво, поради големия приток от валежи, за което е издадено предписание водоемът да се източва по всички възможни начини. Допълнителен неблагоприятен фактор е затлаченото русло на река Пясъчник. Въпреки предписанията, то не е почистено и това забавя източването на язовира.

Комплексните и значими язовири „Кърджали”, „Ивайловград” и „Студен кладенец” разполагат със свободни обеми и тенденцията е за спадане на нивото им. Не са регистрирани завишения на нивата на Марица и Тунджа в проблемните им участъци.
На територията на Басейнова дирекция – Варна преливат три от комплексните и значими язовири – „Камчия”, „Ясна Поляна”, „Тича”. Преливат и 17 от общинските язовири на територията на Варненска, Добричка, Бургаска и Шуменска области.
Всички коригирани реки в района провеждат нормално водния отток. Има тенденция за понижаване на нивото на Камчия и Врана, както и другите по-малки реки.

Проверките на експертите от дирекцията показват, че частично са почистени деретата, преминаващи през селата Поручик Каржиево, Кап. Димитрово, Коритен и Александорво – общ. Крушаре. Няма данни за сериозни преливания и засегнати селища.

На територията на Басейнова дирекция – Благоевград прелива само язовир „Пчелина”. Останалите водоеми са с обем до две трети от максималния и няма опасност от преливане. Наблюдава се тенденция на спад и на речните нива на Струма и Места.

На територията на Басейнова дирекция – Плевен в Ловешка област прелива все още язовир „Крапец”, но няма опасност от заливане на земеделски и населени места. Преливат още „Лопушница” и „Хидромелеорации”.

Язовирите в Плевенска област имат необходимия свободен обем и могат да поемат допълнително водно количество. Вит, Осъм, Искър и другите по-малки реки в двете области са в коритата си и няма опасност от преливането им. Наблюдава се тенденция на спад на нивото на Дунав.
Експерти на дирекцията са направили проверки на реките в района на Нови Искър, които показват, че са извършени дейности по прочистване на коритата им, но са необходими допълнителни работи по отстраняване на отлагания от инертен материал, строителни и битови отпадъци. В участъка от р. Искър - след моста при завод „Зебра”, на пътя между кварталите Изгрев и Курило, е възпрепятствана проводимостта от намиращи се във водното течение стари върби.

Голяма част от земеделските земи в близост до околовръстното шосе на София са заблатени, поради нефункционираща отводнителна система.
На територията на област Видин продължава контролираното понижаване на нивото на язовир „Кула”, останалите язовири не преливат. В областите Монтана и Враца преливат общо 10 язовири. Всички реки във Врачанска, Видинска и Монтанска области са в коритата си.
Не преливат и язовирите в областите Велико Търново, Русенска и Разградска. Реките Бели, Черни и Баниски Лом протичат в коритата си. Нивото на Русенки Лом при Бесарбово, обаче, е над защитната тераса.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Nyama-opasnost-ot-kritichni-situacii-po-vodnite-baseini-v-stranata-15244
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.