Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Спираме износа на ток
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:34 / 28.03.2006Коментари ()885
Рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток 3" няма да бъде завършена до затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" и от следващата година ще останем с 2% резерв в системата, съобщи инж. Йордан Димов, зам.-министър на икономиката и енергетиката.

"Излизането от работа на един 210-мегаватов блок ще се отрази сериозно на стабилността на енергийната система, да не говорим за 1000 мегавата, както се случи преди 20 дни с V блок в Козлодуй, ще бъдем на ръба", алармира той. Положението ще се усложни, ако няма достатъчно валежи и не може да се разчита на допълнителни 1000 мегавата от водноелектрически централи.

През 2007 година не е предвиден износ на електроенергия. Износ няма да има до 2009 г., когато трябва да влезе в експлоатация новата ТЕЦ "Марица Изток 1", чиято първа копка се очаква в началото на април тази година, както и на хидровъзела "Цанков камък".

Има опасност от закъснение и в ТЕЦ "Марица Изток 2", но нещата вече се канализират, надявам се първоначалното изоставане да се компенсира, добави инж. Димов.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Spirame-iznosa-na-tok-15380
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.