Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Цветан Лазаров подрежда изложба живопис в галерия "Аспект"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:10 / 08.04.2010Коментари ()1093
©
Непосредствено след Великденските празници Цветан Лазаров представя втората си самостоятелна изложба в галерия „Аспект". Почитателите на естетската му живопис могат да се насладят на най-новите му творби от днес до 28 април. Първото гостуване на почти непознатия до този момент художник в престижната пловдивска галерия беше изключително успешно и това мотивира галеристката Олга Петрова да го покани отново. Явно и публиката в нашия град силно е впечатлила Лазаров, защото въпреки постоянните си ангажименти към чуждестранни галерии, той отдели време да се подготви специално за изложбата си в Пловдив.

Всички картини са рисувани през последните месеци с идеята и мисълта конкретно за пространството на галерия „Аспект". Разнообразните по формат платна са обединени под мотото „Анализ на видимото", изчерпващо до голяма степен смисловия контекст на изложбата. Защото живописта на Цветан Лазаров е умозрителна и някак дистанцирана, тя не носи преки внушения и плакатни емоции. В неговия свят всичко е подчинено на хармонията, на високите естетически критерии, които творецът сам си задава и следва. Видимото е само на повърхността, то е условността на формата, която художникът подлага на анализ и разгражда в отделните пластове на творбата, като същевременно създава една нова реалност - мистична и приказна; една реалност, която кара зрителя да мечтае. Светът на Цветан Лазаров е чист и хармоничен, подвластен единствено и само на красотата като най-висш идеал за твореца.

Картините в „Аспект" са характерни за изразността на художника - приглушена нежна цветова гама, изящен рисунък, деликатно загатнати женски фигури, разтварящи се сякаш в цялостната композиция. В същото време тук Цветан Лазаров затвърждава насоката, забелязваща се бегло още в предишната изложба, да експериментира с интензивността на цвета, с контраста на изображението. Характерни за тази нова насока в творчеството му са картини като „Черно и бяло" и „Ева".


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Cvetan-Lazarov-podrezhda-izlozhba-zhivopis-v-galeriya-Aspekt-154616
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.