Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Не се очакват критични състояния на водните басейни през почивните дни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:30 / 01.04.2006Коментари ()1543
Не се очакват критични състояния на водните басейни през почивните дни.
Заради очакваните повишения на температурите отново ще се активизира снеготопенето на 2000 м надморска височина още тази нощ и ще се увеличи притока към язовирите, в чиито водосбори има снежни покривки. Предвижда се утре валежите да бъдат около 5 л/кв.м. Не се очаква допълнително повишаване на нивата на реките от дъжд. Това показва анализ на експерти на дирекция „Води” от Министерството на околната среда и водите.

Регистрирано е покачване на река Дунав при Ново село с 11 см, при Видин – с 9 см, при Лом – със 7 см, при Оряхово – с 8 см, при Никопол – с 3 см, при Свищов – с 3 см, а при Русе и Силистра - лек спад.

На територията на Басейнова дирекция – Плевен продължава да прелива яз. „Ал.Стамболийски” и други 8 язовира в областите Враца и Монтана. В област Видин язовири „Кула”, „Полетковци” и „Дреновец” се изпускат с около 300-600 л/сек за поддържане на предписаното ниво. Продължава и контролираното изпускане на останалите водни обекти в района. Реките на територията на дирекцията са в речните си корита и няма опасност от преливане.

На територията на Басейнова дирекция – Варна и днес преливат комплексните и значими язовири „Камчия”, „Ясна Поляна” и „Тича”. Продължават да преливат 17 от общинските язовири. Реките протичат в рамките на коритата си и е регистриран спад в нивото им.

Нивата на реките и язовирите на територията на Басейнова дирекция – Пловдив запазват тенденцията на спад и постепенно се нормализират. Продължава превантивното изпускане на яз. „Пясъчник” и още 8 по-малки водоеми. Не преливат „Тополница”, „Асеновец” и „Жребчево”.
Няма постъпили данни за повишаване на нивото на язовирите на територията на Басейнова дирекция – Благоевград. По данни на НИМХ нивото на р. Струма при Перник се е понижило с 1 см, при Бобошево се е повишило с 6 см. Регистрирано е повишение на Места при Хаджидимово с 4 см и при м. Момина кула с 6 см.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ne-se-ochakvat-kritichni-sustoyaniya-na-vodnite-baseini-prez-pochivnite-dni-15473
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.