Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Археологическият музей е готов за Панагюрското си златно съкровище
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:46 / 10.04.2010Коментари ()5022
© Plovdiv24.bg
Като в номиниран за "Оскар" американски екшън се разиграха събитията пред Археологическия музей рано следобед в сряда.

Бронирана камионетка. Конвоиращи полицейски коли. Кратки сирени. Изсипа се въоръжена до зъби охрана. Смъкна сандъчетата. Пред малкото втрещени погледи те за секунди изчезнаха в тайните трезори.

Над шейсет от най-ценните български съкровища бяха в тези сандъчета. Златни и сребърни съдове, накити, оръжия и брони на древни тракийски владетели. Всичко това е собственост на Археологическия музей в Пловдив, която след повече от трийсет и пет години се връща отново в дома си. Скоро всичко това ще бъде достъпно за очите на пловдивчани и ще привлича туристи отвсякъде. Кога и какво точно ще се случи - директорът на музея Костадин Кисьов разказва пред Plovdiv24.bg.

- Г-н Кисьов, само преди седмица кметът Славчо Атанасов инспектира музея и заедно с него ни обяснявахте как водите тиха дипломация да си върнете най-ценните съкровища, а ето, че част от тях са вече в трезорите. Кога ще дойде и Панагюрското съкровище?

- Преговорите не са спирали. Не шумим излишно, за да не ги провалим с необмислен ход. Панагюрското златно съкровище си е наше, но откакто са ни го взели през 1974 г. не се е връщало тук, макар че е обиколило десетки страни по света. С много министри са водени преговори. Все казваха, че няма да можем да го опазим, защото музеят ни е зле, че нямаме охрана на ниво. Е, сега вече това оправдание отпадна. Ние имаме най- хубавият музей.

- Наистина ли?

- Да. Обиколил съм много световни музеи и всички в България. Нашият обновен музей е единственият в страната, който отговаря на най-високите европейски стандарти. Той е уникален...

- Кое му е уникалното?

- Всичко. Имаме най-модерната охранителна система и най-добрата климатизация - и зиме, и лете, в най-големите студове и в най-страховитите жеги температурата ще е осемнайсет градуса. Разполагаме с два декара подземно хранилище, където ще съхраняваме деветдесет и пет хиляди от експонатите. Никога никого - извън пряко ангажираните служители, няма да допусна там. Другите пет хиляди ценности ще са пред погледите на посетителите в постоянните експозиции. Ще имаме и две зали за временни изложби, където ще сменяме експонатите през четири месеца .

- Къде ще изложите Панагюрското съкровище?

- В специалната златна зала, където винаги е било. Само допреди година тя приличаше на руина, но сега е съвсем възстановена в първоначалния й автентичен вид и е дори много по-бляскава, защото съвременните средства за експониране заедно със самите витрини дават много по-големи възможности. Отляво ще се влиза в по-малка зала, където ще изложим историята на монетосеченето в древния Филипопол от самото начало до края му. В новото остъклено помещение зад съкровищата ще има богата колекция на ценни археологически находки от нашия град. Върху о громно пано ще е картата, която ще показва как е изглеждал Филипопол от І до ІV век - с неговите главни обществени и религиозни сгради. В кинозалата пък всеки ще може да види историята на филм. За да провокираме непрестанно интереса на пловдивчани, ще каним експозиции и от чужбина. Вече съм договорил в края на годината да ни гостуват с изложби Археологическият музей на швейцарския град Базел и Националният гръцки музей по нумизматика в Атина, който ще ни предостави най-ценните си монети. Подобно нещо в България не е правено.

- Кога музеят ще отвори врати?

- Кметът каза - до края да юли. Потвърждавам. Но си запазвам резерви и за септември, защото не зависи нито само от кмета, нито от мен. Общината изпълни изцяло ангажиментите си. Пое финансирането от близо три милиона лева, никой друг не е дал и стотинка. Строителните работи приключиха. Сега монтираме витрините. Сложно е - кой експонат къде, как и с каква охрана да е. Музеят е от национално значение и за окончателното му пускане ще се чакат разрешителни от Министерството на културата и МВР.

- Достъпен ли ще е за посетителите?

- В продължение една на година след откриването входът ще е безплатен за абсолютно всички пловдивчани. Така ще си остане и след това за учениците и пенсионерите. За другите посетители билетите ще са от един до три лева, може би и пет - за чужденци, а може би не. Още не сме уточнявали.

- Не е ли много евтино за такива ценности?

- Не сме лакоми. Искаме колкото се може повече хора да се докоснат до красотата, историята и културата на нашия древен град. Не искаме да печелим от парите за билети. Ако нашият музей доведе повече туристи, ще спечели Пловдив.



Още по темата: общо новини по темата: 31
20.03.2011 »
29.12.2010 »
16.11.2010 »
16.11.2010 »
18.10.2010 »
18.10.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Arheologicheskiyat-muzei-e-gotov-za-Panagyurskoto-si-zlatno-sukrovishte-155249
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.