Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Гайдарски: Здравните протести се използват за политически цели
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:37 / 06.04.2006Коментари ()767
В Медицинския университет в Пловдив се проведе среща на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски с колектива на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В срещата-разговор по проблемите на здравеопазването участва и заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков, председател на Съвета на директорите на лечебното заведение. По-късно се проведе пресконференция за представителите на централните и регионални медии.

Министър Гайдарски отговори на зададените от медиците и журналистите въпроси. Според него здравеопазването в България е на “едно задоволително, добро ниво”. Но оборудването на здравните заведения е морално остаряло каза още министърът. Практиката на Запад е, техника, която е използвана 5-6 години, да се сменя с нова. За съжаление много български фирми купуват тази техника и я внасят у нас. В България има стотици скенери, но е съмнително качеството им. Предстои проверка на тези апарати и негодните ще бъдат забранени за употреба. Според министъра апарати, които се купуват за 50-100 хиляди лева, са практически негодни. “Както старите коли, които внасяме са опасни, така опасна може да бъде и тази апаратура. В Пловдив нямате нито един модерен скенер!”, каза министърът.
Друг проблем, според министър Гайдарски, е квалификацията на медицинските кадри. Намалява броят на специалистите, лекарите нямат стимул да повишават своята квалификация и липсват кандидати за определени специалности.

На въпрос - как ще бъде организирано плащането на дълговете на болниците, министър Гайдарски отговори: “Имах среща с кредиторите. Поставих въпроса да се даде отдих на болниците – разсрочване на дълговете. Казах им: “Или болниците фалират и вие не получавате нищо, или разсрочвате дълговете!” С голяма неохота те избраха втория вариант. Но това е само отсрочка”.

Запитан за лекарските протести в момента, министърът отговори: “Всеки има право да протестира в рамките на закона. В момента правим реформата на реформите. Ние довършваме, започната преди години здравна реформа. Много неща се промениха, естествено е да има и недоволни. Създаде се единно плащане за дейности. Парите от здравното министерство се прехвърлиха в здравната каса. Не може да има такова разделяне – хем да се получава основна заплата, хем пари за дейност. При новото заплащане се плаща за дейност, за извършена работа, а не на “глава”. Ако не бяхме направили това, здравеопазването щеше да фалира. 90% от хората разбраха това и не стачкуват. Сега другата част използва тежкия удар върху здравеопазването, за да яхнат вълната на недоволството. Според мен протестите се използват с политическа цел, затова и аз отказвам среща с протестиращите. Пътят към по-големите заплати е преструктуриране и повече работа.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Gaidarski-Zdravnite-protesti-se-izpolzvat-za-politicheski-celi-15615
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.