Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
УМБАЛ “Св. Георги” дава 1.5 млн. лв. годишно за апаратура
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:03 / 07.04.2006Коментари ()905
©
Университетската болница “Св.Георги” е в състояние да отделя за нова апаратура по 1.5 млн. лв. годишно от собствените си приходи. Това съобщи директорът й д-р Илия Баташки при откриването на ремонтираната клиника по лицево-черепна хирургия днес. Лентата прерязаха зам.-министърът на образованието Валери Цеков, който е председател на Съвета на директорите на УМБАЛ “Св.Георги”, и ректорът на Медицинският университет доц. д-р Георги Паскалев.

Най-голямата болница на Южна България кандидатства да получи 1.4 млн. лв. от 20-те милиона лв. на фонда, които ще бъде разпределен между здравните заведения за закупуване на нови уреди. Със сумата от 1.4 млн. лв. “Св. Георги” ще си набави техника за агиография за съдовата хирургия, нов ехограф и ще дооборудва клиниката по неврология. С тази апаратура ще обслужваме 18 клинични пътеки, уточни д-р Баташки.

Парите за фонда идват от Световната банка, а болниците ги връщат на траншове. В момента “Св. Георги” изплаща ехограф, купен през февруари 2005 г. За да подмени цялата си апаратура, на болницата са необходими 10 млн. евро, каза директорът.
В края на годината ще получим една много голяма придобивка – най-модерният скенер в света, съобщи д-р Баташки. От този модел има само 3 и те са в София.

Университетската болница започва ремонт на още една клиника – по краниофациална и пластична хирургия. Там се лекуват деца с вродени увреждания по лицето, операции правят известни хирурзи от Франция и други европейски държави. Третата клиника, която ще бъде ремонтирана през тази година, е по изгаряния. В двата обекта ще бъдат инвестира ни по 40 000 лв. от собствените приходи на болницата.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/UMBAL-Sv-Georgi-dava-15-mln-lv-godishno-za-aparatura-15638
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.