Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Цената на свинското месо падна с 11,54 на сто на стоковата борса в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:18 / 10.04.2006Коментари ()1483
Котировките “продава” на свинското месо рязко паднаха по време на последната редовна сесия на Пловдивската стокова борса. Цената на свинско трупно месо се срина от 5200 лв./т на 4600 лв./тон без ДДС. Намалението е от 11,54 процента спрямо предходната седмица.

Процентът на намаление при телешкото месо е доста по-малък. Цената падна с 1,32 на сто и предлагането вече е за 4095 лв./т без ДДС. Настоящата пазарна ситуация се дължи на взаимозаменяемостта между пилешкото и другите видове меса, коментират борсови експерти. Резкият спад в цената на предлаганите замразени пилета от началото на годината поради опасността от птичи грип насочи търсенето към тях заради ниските цени, но в същото време намаля покупката на свинско и телешко. Повишеното търсене на пилешко доведе до увеличение на котировката на предлаганите замразени пилета. През миналата седмица на Пловдивската борса бе регистриран ръст от 7,14% спрямо предходната сесия и цената от 2100 лв. за тон достигна 2250 лв./тон без ДДС. Пазарът на захар е спокоен, коментират още брокерите. Въпреки регистрираното повишение при международната котировка на захарта, която миналата седмица достигна най-високото си от 1987 година насам ниво от 479 щ.д./тон, този ръст още не е достигнал до българския пазар. Търсенето на захарта у нас е при ниво 1000 лв./тон без ДДС. По време на сесията бе регистрирано и успокоение на зърнения пазар. Ценовата ножица между търсенето и предлагането се сви до 18 лв./т, след като от Министерство на земеделието и горите обявиха, че състоянието на есенниците е добро и че съществува реална възможност за износ на над 1 милион тона пшеница от стари реколти. Така котировката “продава” се закова на ниво 180 лв./тон, а “купува” – на 162 лв./тон без ДДС. Информацията е на кореспондента наБГНЕС в Пловдив.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Cenata-na-svinskoto-meso-padna-s-11-54-na-sto-na-stokovata-borsa-v-Plovdiv-15708
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.