Литър краве мляко средно се изкупува за 1,05 лева. След това го виждаме на щандовете по магазините за 3,70 лева | ||||||
| ||||||
Подобни фрапатни цифри има и при яйцата, и при кравето сирене и при кашкавала, добави още той. "Да се произведе бутилка мляко с етикети и производствени разходи с транспорт и логистика, струва около 2,40 лева с ДДС“, посочи Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. "Производството на сурово краве мляко задоволява потребностите за него на около 60-65%. Субсидиите за старите члени и средните страни членки са по две. Българският потребител трябва да разбере, че фермерът не може да е донор и просяк. Не може упреците да са към него. Фуражът в момента е два пъти по-скъп, държавата може би трябва да се намеси за адекватно субсидиране“, каза още той. "През последните седмици цените на всички хранителни продукти се вдигат значително. Система за агропазарна информация има осем офиса в страната и следи 28 регионални града. Имаме и анкетьори за магазинната мрежа и за пазарите на едро. Обработваме информацията и я предоставяме на Министерството на земеделието“, коментира Мадлен Жекова. "Инфлацията в момента я обират производителите, фермерите. От десет литра краве мляко се произвежда един килограм кашкавал. След преработвателните предприятия, опаковане и транспортиране, кашкавалът излиза на 17,50 лева. В магазинната мрежа този кашкавал струва 30 лева“, добави Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. "Надценката на агнешкото е най-малка, тя е само 20%“, заяви той. Прецедент е, че цената за килограм кашкавал у нас е три пъти по висока от килограм месо. "80% от цялата търговия на дребно е фокусирана в шепа търговски обекти. Има цяла политика в процеса“, посочи Симеон Караколев. |