Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Няма да обявяват бедствено положение заради Дунав
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:14 / 14.04.2006Коментари ()1678
Бедствено положение в страната няма да бъде обявено, заяви министърът на Държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. В седем области остава в сила обявеното кризисно положение, най-тежка е обстановката в общините Видин, Лом, Оряхово и Русе.
Според прогнозата за периода от 12 до 19 април, се очаква нивото на река Дунав да се покачи с около 60 см. Сутринта е имало лек пробив на дигите около Видин, предприети са спешни мерки и съоръженията са възстановени, а контролът им е поет от 60 войници. Община Видин се обърна с призив към населението на града за помощ при пълненето на чували с пясък, поради необходимост от изграждане на допълнителни насипи.

Следващите дни водите на Дунав ще навлизат нагоре по течението на реките, които се вливат в него, показва анализ на Министерството на околната среда и водите.До края на днешния ден ще се повишат нивата на тези реки в долните течения и са възможни разливания в районите около устията им.

В Русе започна издигането на диги от чували с пясък край всички сгради на централното пристанище. Очаква се тази вечер то да бъде залято. В Силистра лощадката на пристанището е почти залята. Над 30 къщи в силистренските села са наводнени от подпочвени води Следващите няколко дни се очаква да бъдат най-критични за Лом, каза кметът Пенка Пенкова и посъветва хората да напуснат града за събота и неделя.

Заради наводненията в съседна Сърбия, правителството в Белград въведе извънредно положение в няколко общини. Нивото на река Тиса, северен приток на Дунав, продължава да се покачва. Това е риск за по-нататъшно повишаване на нивото на Дунав.

Румънският премиер Калин Попеску Таричану обяви състояние на тревога в 12 окръга по поречието на река Дунав, застрашени от покачването на нивото на реката, която достигна рекордно ниво от 8,75 метра, надвишаващо повече от два пъти нормалното й ниво.Информацията е на радио Пловдив.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Nyama-da-obyavyavat-bedstveno-polozhenie-zaradi-Dunav-15846
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.