Най-скъпият лимон в света: 87 евро за килограм при поръчка в известни ресторанти | ||||||
| ||||||
Люшня е единствената зона, където специалният сорт австралийски микроцитрус се е приспособил към почвата и климата. Фермерът Клодиан Хида започва отглеждането на първите лимони от този вид преди пет години в село до Люшня, като първоначално реколтата се ползва от него и семейството му. Хида е засадил 270 корена от три разновидности на "лимона хайвер“. Този сорт лимони е изключително търсен на чуждестранния пазар, особено в Италия и Франция, отбелязва Албанското радио и телевизия. "Лимонът хайвер“ се различава от традиционните лимони по това, че от него не се изстисква сок, а се изважда месната част на плода, която е на влакна. Лимонът се използва при различни салати, рибни ястия, както и за направата на десерти. Албанските ресторанти все още не използват този сорт лимони заради високата му пазарна цена, допълва медията. |