Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Клисура се прекланя пред паметта на априлци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:15 / 01.05.2010Коментари ()1280
Стотици клисурци и гости на подбалканското градче се събрха на централния площад тази сутрин, за да си спомнят за героичната епопея през април 1876-та. Възстановка на събитията отпреди 134 години върна пред множеството сюжета от онова утро в Клисура, когато Боримечката се провиква от хълма над градчето - бре,бре, бре, майка му стара, чувайте жени и деца да се не плашите, топчето че пукне...

Народните представители от ГЕРБ от 17 МИР Пловдивв Област Димитър Лазаров, Николай Петков и Илия Пашев наблюдаваха като официални гости възстановката, в която се включиха голяма част от членовете на местната структура на ГЕРБ. От 3 години в пресъздаването на събитията участва и национален съюз Единение. След бунтовния сюжет, участниците в него и депутатите си направиха снимка за спомен, а някои обсъдиха заедно предстоящите промени в закона за носене и боравне с оръжие.

Венци в памет на загиналите на Зли дол въстаници снощи бяха поднесени от името на председателя на Парламента Цецка Цачева, Парламентарната група на ПП ГЕРБ, ПП ГЕРБ Пловдив Област и ПП ГЕРБ Карлово. На тържествената заря - проверка присъстваха карловският депутатот ГЕРБ Николай Петков, зам. областният управител Розалин Петков и членове на местните структури на ГЕРБ в Карлово, Сопот и Клисура. В зарята участваха представителни подразделения и военният духов оркестър на поделение 34 750 - Карлово.

Клисура е единственият изцяло опожарен български град по време на априлското въстание. Честването на паметните събития се е превърнало в патриотична традиция за младите клисурци, които се връщат в родния си град за отбелязването на кървавата епопея, независимо къде живеят и работят.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Klisura-se-preklanya-pred-pametta-na-aprilci-160197
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.