Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Има начин да измием пестицидите от плодовете и зеленчуците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:15 / 27.03.2023Коментари ()6633
©
С идването на пролетта плодовете и зеленчуците все повече се завръщат на трапезата ни. Това, което не се замисляме е, че колкото и полезни да са те, понякога крият опасност. Всяка година стотици тонове пестициди се използват от фермерите по целия свят, а накрая токсичните им остатъци се появяват в чиниите ни, а след това и в организма ни. Според едно от последните проучвания на замърсяванията на храните 72.6 процента от плодовете и 41.1 процента от зеленчуците имат следи от пестициди.

Най-замърсени с пестициди са: ягодите, спанакът, зелето, нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, целината и картофите. Експертите отбелязват, че те не бива да се избягват от потребителите, но преди това трябва внимателно да се измият. Специалистите препоръчват за тази цел да се добави сода във водата в съотношение 1:100. Плодовете и зеленчуците да се накиснат в този разтвор за 12-15 минути, след което да се изплакнат и спокойно може да се употребяват.

Отравянията се причиняват най-често от пестициди от групата на органофосфатните инсектициди и органоживачни фунгициди. Най-опасно обаче е натрупването им в организма. Това води да канцерогенни процеси.

Кои плодове са най-чисти

Сред плодовете с най-малко съдържание на пестициди авокадото е първенец с 23.1% остатъци. Причината е твърдата му кора, която защитава плода и го предпазва от атаките на насекомите. Затова и то се нуждае най-малко от обработване.

На второ място е кивито (27.1% пестициди). То има естествена защита благодарение на космите си и на своята дебелина. Следва го сливата (34. 8%).

По-голямата част от зеленчуците са по начало защитени от почвата и по-малко податливи на болести. Но, разбира се, и външният им вид има значение. Артишокът или патладжанът, например, имат по-здрава и груба кора от плодове като черешата, ягодата или гроздето. Затова те имат по-малко нужда от обработване, пише gotvach.bg.

Според проучването петте най-малко замърсени продукта са царевицата, аспержите, сладкият картоф, цвеклото и карфиола - всичките с по-малко от 7% остатъци от пестициди. В началото на списъка от зеленчуци, които трябва да се избягват, са бялата целина, пресните подправки, цикорията, марулята и чушките.

Най-добрият вариант е да купувате зарзавата от биоферми или от доверени производители. Така знаете какво слагате в устата си.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Ima-nachin-da-izmiem-pesticidite-ot-plodovete-i-zelenchucite-1615395
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.