Експерти: Най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо. Сиренето дори да стане 99% вода, пак ще се купува | ||||||
| ||||||
Това стана ясно от кръгла маса, организирана от сдружение "За достъпна и качествена храна". "В България нямаме качествено месо, нямаме и специализирани породи за месо", заяви Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Той уточни, че най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо. "Можем да предприемем едно действие - субсидиране на месодайното говедовъдство", смята още Михайлов. Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), обясни, че за голяма част от потребителите не е ясно какво консумират. "Това, че даден продукт е произведен по български държавен стандарт /БДС/, не значи, че е направен с български суровини. Масово месните продукти са преработени в България с вносна суровина. Това по никакъв начин не подкрепя българското производство", подчерта Караколев, цитиран от БГНЕС. Относно сирената той уточни, че има сирене с 87% водно съдържание, дори да стигне 99%, то пак ще се купува и няма да се прави впечатление. "Нашето мнение като производители е по-добре да фалират 2-3 некоректни производителя на некачествени храни, но те ще отворят път за много по-качествени български храни с български суровини", каза още Симеон Караколев. |