Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Експерти: Най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо. Сиренето дори да стане 99% вода, пак ще се купува
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:32 / 15.06.2023Коментари ()16642
©
В България няма качествено месо, голяма част от потребителите не знаят какво консумират, масово месните продукти са преработени в България, но не са направени с българска суровина, а вносна.

Това стана ясно от кръгла маса, организирана от сдружение "За достъпна и качествена храна".

"В България нямаме качествено месо, нямаме и специализирани породи за месо", заяви Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Той уточни, че най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо.

"Можем да предприемем едно действие - субсидиране на месодайното говедовъдство", смята още Михайлов.

Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), обясни, че за голяма част от потребителите не е ясно какво консумират.

"Това, че даден продукт е произведен по български държавен стандарт /БДС/, не значи, че е направен с български суровини. Масово месните продукти са преработени в България с вносна суровина. Това по никакъв начин не подкрепя българското производство", подчерта Караколев, цитиран от БГНЕС.

Относно сирената той уточни, че има сирене с 87% водно съдържание, дори да стигне 99%, то пак ще се купува и няма да се прави впечатление.

"Нашето мнение като производители е по-добре да фалират 2-3 некоректни производителя на некачествени храни, но те ще отворят път за много по-качествени български храни с български суровини", каза още Симеон Караколев.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Eksperti-Nai-dobrite-lukanki-u-nas-se-pravyat-ot-rumunsko-meso-Sireneto-dori-da-stane-99-voda-pak-shte-se-kupuva-1717319
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.