Ето какво ще спаси производителите на розово масло | ||||||
| ||||||
"Процесът е водно-парна дестилация и единственото нещо, което влиза в етеричните масла на България, е суровината – билката, вода и пара“, обясни пред bTV Симеон Георгиев, розопреработвател, който показа и примерна схема на дестилация. "Маслото се изважда на физичен принцип. Относителната тежест на маслото е по-ниска отколкото на водата. То се утаява отгоре“, добави още той. Според него, ако предложението е било прието, е щяло да има многократно сриване на всички в брашна и дори тотално унищожение, защото всички щели да попаднат под един знаменател на опасни и алергични продукти. "Това щеше да унищожи пазара за нашата продукция, това щеше да повлияе и на земеделците, защото нямаше да има реализация на тяхната продукция, щеше да унищожи и един от символите на България“, посочи още Симеон Георгиев. |