Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивска фирма прави пречиствателни станции по морето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:46 / 27.06.2006Коментари ()2552
Част от нови пречиствателни станции за вода в морските курорти са направени от пловдивската фирма “Оптела-Механичен завод”. До края на юни ще са готови съоръженията за Каварна, съобщи директорът инж. Богдан Матев. В началото на месеца бе пусната станцията в община Царево, която ще се разширява заради новите вилни селища в Лозенец и Варвара, добави той.

“Оптела-МЗ” е произвела и екосъоръженията за Равда, които преработват отпадните води на Несебър, Ахелой и Слънчев бряг. В големия курорт предстои да се направи нова пречиствателна станция. Пловдивският завод е изградил и депо за твърди битови отпадъци в Созопол, финансирано по европрограмата ИСПА.

Оборудването за станциите по Черноморието се прави по технологии, гарантиращи най-висока степен на пречистване на водата, тъй като евентуален срив би довел до сериозни замърсявания и ще нанесе щети на туризма, обясни инж. Матев. Двигателите и специализираните помпи се изписват от Западна Европа, добави той. Предприятието работи с италианската фирма “Сернаджото” и използва нейни лицензи, оборудването се конструира по оригинална документация, съобразена с изискванията на всеки обект, и с машини, произведени от пловдивския завод.

В сравнение със западноевропейските аналози нашата екипировка е по-евтина, спестяват се разходи за транспорт при доставката, гарантира се поддръжката с резервни части, твърди директорът на “Оптела-МЗ”. Досега фирмата, която е част от Компания за технологии и иновации “Съединение”, е оборудвала около 20 пречиствателни станции в България.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Plovdivska-firma-pravi-prechistvatelni-stancii-po-moreto-17414
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.