Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Румен Овчаров проверява защо австрийската EVN не инвестира
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:02 / 03.07.2006Коментари ()1144
©
До края на тази седмица министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще провери защо австрийската компания ЕVN , собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора, не инвестира в изграждането на нова подстанция край пловдивското с. Радиново, което е в община Марица.

Министър Овчаров заяви, че се ангажира да изясни дали приватизираното "Електроразпределение - Пловдив" или държавната НЕК трябва да изгради новата мощност в община Марица.
Целта е новото съоръжение да захранва индустриалната зона в района, където свои заводи имат десетки наши и чужди компании. Както "Сега" писа, фирмите "Либхер Хаусгерете Марица", "Сокотаб", "Агри България" и "Мерцедес" поискаха да разширят дейността си, но не можаха да го направят заради недостига на мощности. Вече втора година те чакат да се построи подстанцията, чиято първа копка е направена още през 2004 г.

Много чужди инвеститори от региона са завели съдебни дела за пропуснати ползи срещу енергото, тъй като дружеството бави с месеци присъединяването им към мрежата.

Проблемът с инвестициите от страна на ЕVN са болна тема и на областната управа в Пловдив. Администрацията на три пъти поиска от Агенцията за приватизация и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) копие от приватизационния договор на австрийската EVN, за да се уточни какви ангажименти е поел новият собственик. Преди седмица областният управител Тодор Петков обяви, че в договора няма заложена инвестиционна програма. Информацията е на вестник "Сега".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Rumen-Ovcharov-proveryava-zashto-avstriiskata-EVN-ne-investira-17534
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.