Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриват изложба от дърворезби в галерия "Алеко"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 12.07.2010Коментари ()2182
©
От 18 ч. днес галерия "Алеко" / Читалище Алеко Константинов/ представя изложбата от дърворезби на Христо Карапетков "Вдъхновения".

Неговите творби, създадени през годините, носят в себе си две любими теми свързани с Родопа планина и стария Пловдив. Пресъздал впечатленията си от тези мотиви, авторът улавя характера на образа на родопчанката, както и облика на Стария възрожденски Пловдив.

Работите очароват, те носят усета за естеството на самия материал. Нямат нужда от заглавия. Познатият на пловдивчани силует на Хисар капия се допълва от тракийски стан и възрожденското самочувствие на къщата на Ламартин.
Светлината ни води по тихите калдъръмени улички, пресъздадени с прецизност и любов към детайла, с добре премерени акценти. Поглед към миналото са и образите на родопчанки, заети със своите ежедневни дейности. Те са с изразителни движения и изчистени обеми - два ярки, запечатани образи.

Достатъчно е да видите произведенията, за да се усети и съпреживее атмосферата и магията на един отминал свят. Защото увлечен в работата си, авторът преминава границата на реалното претворяване. Водеща става не натурата, а силата на излъчването. Топлината на дървесината и почеркът на работата показват живеца на майстора.Те представят и образа на човек съдбовно сроден както с изкуството на дърворезбата, така и с любимата Родопа планина-негов източник на вдъхновение.

Изложбата ще бъде открита до 12 август.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Otkrivat-izlozhba-ot-durvorezbi-v-galeriya-Aleko-176678
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.