Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Министърът на културата: Няма опасност за Несебър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:44 / 07.09.2023Коментари ()1076
©
"Няма опасност за Несебър", заяви министърът на културата Кръстю Кръстев от международна среща на Категория 2 от центровете на ЮНЕСКО в Пловдив пред репортер на Plovdiv24.bg.

Той коментира, дали Несебър е заплашен да загуби статута си на обект на световното културно наследство.

"Надявам се, че всичко това ще свърши добре. Опитваме се да свършим нашата работа и да оставим колегите от ЮНЕСКО да решат на конференцията. Трябва да каже, че много от препоръките на ЮНЕСКО са изпълнени. Искаме да разширим границите на този обект, като искаме да вкараме и морето."

"Имаме ангажимента да направим бъдещия план за управление, ще търсим помощ и от тях. Изпълнихме голяма част от изискванията. Хората са във възторг от работата с нашите експерти. Очаквам помощ от месните власти, които са много важни в едни такива спорове. Те декларират своята увереност, че нещата ще се случат."

Той коментира, дали има нарушено законодателство, свързано със статута на града.

"Има нарушено законодателства, има нарушени норми. В архитектурата са променени някои неща, има добавени обекти, но това е станало преди много години. Аз мисля, че там проблемът е друг. Нека не забравяме, че Несебър е жив град. Хората живеят там и се гордеят с него. Те искат да го запазят наистина и правят много работи за това. Идеята на министерството е да обеди тези усилия, за да можем заедно да представим нашата платформа пред ЮНЕСКО."

Министър Кръстев разказа за какво са си говорили на срещата в Париж.

"Всички предложения трябва да бъдат изпълнени. От тяхна страна трябва да одобрят новите граници на обекта и да позволят ние да създадем този план за управление. Това е основният проблем, като вътре в тези граници вкараме територията на пристанището и подводната археология. Това е основното, което трябва да направим. Нещата в археология и консервация са свършени много добре."

"Община Несебър е свършила много работа, но не е свършила най-важната. Нямат план за управление", каза още той.

"При всички случаи ще запазим Несебър като обект на ЮНЕСКО. Имам големи надежди, защото хората в ЮНЕСКО ни разбират. Ние трябва да говорим ясно,  какво точно искаме и какво можем да направим. Аз разчитам на това, когато хората общуват и са благоразположени един към друг, че тогава се получават резултатите".



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ministurut-na-kulturata-Nyama-opasnost-za-Nesebur-1812576
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.