Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Екогласност: Мафия в НЕК и министерството на Овчаров
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:47 / 31.07.2006Коментари ()1426
©
Национално движение “Екогласност” подаде сигнал до премиера, главния прокурор, председателя на Комисията за борба с корупцията и председателя на енергийната комисия в парламента за съществуване на мафия в Националната електрическа компания и в Министерството на икономиката и енергетиката, с последици за увреждане на околната среда и риск за човешкото здраве за 100 000 години.

В писмото на Екогласност се казва, че чрез българските медии се води лъжлива пропаганда за необходимостта от ядрени мощности и че се знае, че при износа на екологично чистата електроенергия, на територията на България остават в наследство на бъдните поколения за 100 000 години радиоактивни отпадъци, заедно с ежедневното изхвърляне в околната среда на десетки и стотици пъти по-голяма радиоактивност от АЕЦ”Козлодуй”, в сравнение с другите централи по света.

Според движението никой не може да отрече радиацията като основна причина за умиращите всяка година 15 000 българи - болни от рак, при 30 000 нови заболявания ежегодно и последното признание за над 230 000 болни от тази болест в България.

“Докога ще се мълчи от компетентните органи за драстичното намаление на печалбата на НЕК - от 445 милиона през 2000 г., за 2005 г. се отчита счетоводна печалба само 60 милиона лева, а АЕЦ”Козлодуй” отчита загуба“, питат от Екогласност.

Според движението признанието на Мария Генчева от НЕК в Народното събрание на 29-06-2006 г., че чрез дъщерни фирми на Парсънс и Рискинженеринг е направен около 80 % от износа на електроенергия показва, че НЕК “подарява” печалбата си на фирми – посредници. Затова в писмото се говори за “обръчи” от фирми в НЕК и в Министерството на икономиката и енергетиката.

Еколозите питат правителството докога ядреното лоби ще може да работи против присъединяването на България към Европейския съюз. Информацията е на Дарик радио.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ekoglasnost-Mafiya-v-NEK-i-ministerstvoto-na-Ovcharov-18137
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.