Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Около 200 пловдивски роми работят във Франция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:23 / 30.07.2010Коментари ()2496
© Plovdiv24.bg
Около 150- 200 роми от Пловдив и региона работят във Франция. Това съобщи Антон Карагьозов, председател на фондация за регионално развитие "Рома", като уточни, че данните не са официални, а се базират на информация от близки на емигриралите.

По думите му повечето от тях имат професии и работят в сферата на строителството. Има обаче една немалка част от ромите във Франция, които пренесоха една друга дейност, характерна за България - събиранаето на отпадъци (желязо, мед, стари печки) и предаването им в пунктовете за вторични суровини, каза Карагьозов.

Запитан дали има пловдивски жени от ромски произход, които проституират във Франция, Карагьозов отговори, че е възможно да има такива, но според него това става най-вече в Дортмунд, Германия. Освен във Франция има и доста роми от пловдивските села, които работят земеделска работа по полетата в Гърция и Испания, уточни Карагьозов.

2875 души са се изселили от област Пловдив през 2009 година, като сред емигриралите в чужбина преобладават жените. Това съобщи Валентин Точев, главен експерт в Териториалното статистическо бюро (ТСБ). Повечето от заминалите зад граница не са посочили причините за напускането на родното си място, а при тези, които са предоставили такава информация, преобладават напусналите страната със своите родители или заминали при роднини в чужбина.

Най-много са заминалите от Пловдивско в Англия (457) и САЩ (418). След това се нареждат емигриралите в Испания (397), Германия (381), Гърция (296) и Италия (296). Във Франция през миналата година са заминали 74 души от Пловдив и региона. От всички емигрирали за последната година жените са 1585, а мъжете - 1290. По възрастов признак преобладават хората, които се установяват в чужбина и са на възраст между 25 и 35 години, каза Точев.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Okolo-200-plovdivski-romi-rabotyat-vuv-Franciya-181387
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.