Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мерят кръвно срещу 40 лв. по морето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:02 / 01.08.2010Коментари ()2108
© Plovdiv24.bg
Ако се разболеете на морето, бъдете готов да платите здраво за преглед.

Проверка показа, че повечето медицински практики в големите курорти са без сключени договори с касата и при тях важат правилата на свободния ценоразпис. Тарифите тръгват от 15 лева и стигат до 100.

Млада жена от Търговище вдига кръвно през нощта. Майка й вика линейка, докторите пристигат в хотела в Слънчев бряг, мерят го, казват "всичко е наред" и искат 40 лева за прегледа.

"Прегледът при нас е 40 евро, работим предимно с чужденци", обясни д-р Николай Таслаков, който има медицински център в един от големите хотели в Слънчев бряг. Родните туристи преглеждали срещу 20 лева. В други центрове обаче тарифите са еднакви както за нашенци, така и за летовниците от чужбина.

Шансът да попаднете на джипи, работещо със здравната каса, е по-голям в малките градчета като Созопол например. Ако си носите здравната книжка, може да имате късмет и да се отървете с потребителската такса от 2,40 лв.

Ако обаче влезете в кабинет на лекар специалист, ще ви трябва и направление от вашия личен доктор, обясниха от бургаската лекарска колегия. И понеже няма как да се сдобиете със скъпоценния талон, освен ако личният ви лекар не е тръгнал на почивка заедно с вас, на практика трябва да отидете на частен преглед.

"Турист с редовни вноски за здраве може да потърси общопрактикуващ лекар и той не може да му откаже преглед срещу потребителската такса", казва д-р Живка Костадинова, главен секретар на Регионалния център по здравеопазване в Бургас.

Това твърди и д-р Веселин Балкански, директор на РЦЗ във Варна. С уточнението, че в курортите край Варна няма кабинет или здравно заведение с договор с касата. Там медицинските услуги са само платени.

"Нека отиде в Спешния център, там има различни лекари", бе първата реакция на дежурната д-р Толчева. После уточни, че ще го обслужи, но след като провери на компютъра здравния му статус.

"Не е редно да се препращат туристи към Спешния център, там е само за животоспасяващи ситуации", коментира д-р Костадинова.

Здравните пунктове по плажовете пък са към "Водноспасителната служба". Те бдят за удавени, порязани и припаднали. Нямат ангажимент обаче за други случаи като бъбречна криза, ангина, бронхит.

Случаите, за които здравните пунктове по плажовете отговарят, се водят неотложни и са безплатни за българите.

При омбудсмана на Бургас Таньо Атанасов засега няма оплаквания за проблеми при медицинското обслужване на туристи. Той обаче посочи, че не може да има две тарифи за прегледи - за българи и чужденци. "Ценоразписът трябва да е един за гражданите от ЕС. Все едно да отидете в Германия и да ви сложат по-скъпа тарифа като чужденец", обясни Атанасов. Лекарските практики обаче често прибягват до два ценоразписа. Правим отстъпки за българите, те са по-бедни, е обяснението им.

"Абсолютно е забранено прилагането на две тарифи и това ще е обект на следващите ни проверки", каза главният секретар на РЦЗ Бургас д-р Живка Костадинова.

Семейство Друмеви от София е трябвало да плати във Варна, за да извадят кърлеж от 5-годишния им син Дари. От хотела ги предупредили, че викането на лекар ще им излезе минимум 50 лв.

Затова те отишли в Спешния център на МБАЛ "Св. Анна", но не ги приели. "Поискаха ни направление и ни казаха, че ваденето на кърлеж е работа на джипито. После ни пратиха в частния център "Св. Анна", който е в двора на общинската болница", казва майката. Там извадили кърлежа и взели пари за консултация с хирург.

"Кърлежът не е спешен случай, а неотложен. Можели са да потърсят помощ в здравно заведение, което има договор с касата", коментира д-р Веселин Балкански, началник на РЦЗ във Варна.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Meryat-kruvno-sreshtu-40-lv-po-moreto-181630
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.