Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Епидемията от хепатит А ще продължи още месеци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:15 / 15.08.2006Коментари ()832
Епидемията от хепатит А в Пловдивска област ще продължи още няколко месеца, възможно е да стихне чак в края на годината, смятат лекари. Логично е да очакваме още хора да се разболеят, като се има предвид, че средно инкубационният период е от 15 до 30 дни, а освен това контингентът в някои квартали на Пловдив и региона е възприемчив към заразата, обясни пред „Сега" д-р Моника Троянчева от „Противоепидемичен контрол" в РИОКОЗ-Пловдив. В следващите 2 седмици ще стане ясно какъв е интензитетът на епидемията, допълни д-р Троянчева.

Само вчера са регистрирани нови 12 болни от жълтеница в квартал "Столипиново", съобщи д-р Галина Дойкова от санитарната инспекция. Общият брой на заболелите в гетото вече е 197. Настанените за лечение в Инфекциозната клиника са деца от ромски произход. В още 2 селища са открити нови случаи, в Карлово са регистрирани още двама заболели, а в с. Христо Милево - един.

Въпреки дезинфекцията и раздаването на санитарни пакети със сапун и мокри кърпички епидемията е в разгара си. Разчитаме единствено на ваксинацията, макар че все още чакаме ваксините от МЗ, обясни д-р Троянчева. От здравното ведомство обясниха, че министър Радослав Гайдарски вече е внесъл в Министерския съвет предложение за отпускане на още средства, с които да бъдат купени ваксини за Пловдив, но изпращането на парите зависи от бързината, с която ще реагира кабинетът.

Ваксинирането е препоръчително за всички деца от 2 до 18 г., които живеят извън рисковите райони, но не е задължително. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци трябва да се завиши, смята експертката.
Засега не се предвижда затваряне на детски градини и училища. В момента в ромските квартали на Пловдив започна специфично изследване на децата за антигени на хепатитния вирус. Вчера бяха тествани 26 деца, днес отново ще се взимат проби. Във всички детски и здравни заведения в район "Северен", посещавани от деца от Шекер махала, се раздават дезинфектанти, съобщи районният кмет Даниела Желязкова. Информацията е на в."Сега".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Epidemiyata-ot-hepatit-A-shte-produlzhi-oshte-meseci-18490
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.