Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ще изготвят специални карти за шум
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:38 / 18.08.2006Коментари ()1407
Правителството одобри Наредба за изискванията към разработването и съдържанието на стратегическите карти за шум и към плановете за действие. Тяхната крайна цел е постигането на високо равнище на здравна защита от шума в населените места.

Стратегическите карти за шум са план-карти на агломерациите, на основните пътища, основните железопътни линии и основните летища, върху които по установен от наредбата начин са нанесени шумовите нива от транспорта, от промишлените дейности и от други източници на шум. Съгласно наредбата тези карти се възлагат за разработване от кметовете на общини (за агломерациите), от министъра на транспорта (за основните железопътни линии и летища) и от министъра на регионалното развитие и благоустройството (за основните пътища). Картите се одобряват от общинските съвети - за агломерациите, и от министъра на здравеопазването - за основните железопътни линии, основните летища и основните пътища, по предложение на експертния съвет, регламентиран в Закона за защита от шума в околната среда. Същите органи са компетентни при възлагане за разработване и одобряването на плановете за действие.

Анализът на данните от Националната система за контрол и управление на шума в населените места показва трайна тенденция към запазване на неблагоприятна акустична обстановка в големите градове на страната. През 2005 г. от 592 контролирани пункта 429 са с нива над 60 dВА. Това доказва наличието на повсеместно наднормено шумово натоварване, чието отрицателно влияние върху здравето и качеството на живот на гражданите е доказано.

Наредбата е част от подзаконовата нормативна уредба, произтичаща от Закона за защита от шума в околната среда. Тя транспонира част от текстовете на директива 2002/49/ЕС за контрол и управление на шума в околната среда. В Зелената книга Европейската комисия определя шума в околната среда като един от основните екологични проблеми в Европа, пряко свързан със здравето на хората и качеството на живот.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Shte-izgotvyat-specialni-karti-za-shum-18564
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.