Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Млад учен от МУ-Пловдив сред най-добрите в света
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:50 / 13.10.2023Коментари ()1627
©
Доц. д-р Ангел Джамбов, дм, дмн от катедра Хигиена при ФОЗ на МУ-Пловдив, ръководител и водещ изследовател на научна група "Здраве и качество на живот в зелена и устойчива околна среда“ по Програмата за стратегически научни изследвания и иновации за развитие (ПСНИИР) и ръководител направление "Околна среда и здраве“ към НИМУ, е сред първите два процента най-добри учени в света за 2023 г. съгласно Станфордската класация на учените.

Станфордската класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти и масивите от данни на Elsevier основно чрез добре познатия инструментариум на Scopus, и не само, за проследяване на импакта в науката по научни метрики и показатели. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ и е публично достъпна база данни с най-цитирани учени, която предоставя стандартизирана информация за брой цитирания, h-индекс, коригиран hm-индекс за съавторство, цитати на статии в различни авторски позиции и съставен индикатор (c-резултат).

Българските учени намират място в две категории: първата, за цялостен принос през цялата кариера и втората, за влияние върху световната наука през миналата 2022 г.

34-годишният доц. Джамбов е сред водещите учени в света, въз основа на оценка на цялата му научна дейност и в двете категории.

В класацията от 2023 г. за влияние върху световната наука през миналата 2022 г. попадат 58 имена на български учени. Сред тях най-високо класирани са чл.-кор. Вася Банкова от Института по органична химия с център по фитохимия – БАН (31-во място в медицинска и биомолекулярна химия), чл.-кор. Константин Хаджииванов от Института по обща и неорганична химия – БАН (46-о място във физикохимия), доц. Ангел Джамбов от МУ – Пловдив (68-о място в токсикология), акад. Красимир Атанасов от Института по биофизика и биомедицинско инженерство (73-о място в изкуствен интелект) и Ирена Костова от МУ – София (76-о място в медицинска и биомолекулярна химия).


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Mlad-uchen-ot-MU-Plovdiv-sred-nai-dobrite-v-sveta-1857709
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.