Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
10 млн. евро ще бъдат вложени в санирането на болници и училища
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:30 / 23.08.2006Коментари ()2111
Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров подписа Меморандум за разбирателство с банковия консорциум BANK AUSTRIA KREDITANSTALT AG и DEXIA KOMMUNALKREDIT BANK AG по Програма с конкретни мерки за енергийна ефективност. Основните елементи в нея са свързани с енергоефективното саниране на сгради – общинска и държавна собственост – училища, болници, детски заведения, социални домове, административни сгради и т. н. Анализирани са данни за над 3013 държавни и общински сгради.

В пилотния проект по програмата са включени 56 приоритетни обекта (по два от всяка област) – здравни и учебни заведения, в които ще бъдат вложени 10 млн. евро за подобряване на енергийната им ефективност. Целта е да се ускори процеса по реализация на програмата и да се намери най-подходящото решение за финансиране. От заявилите интерес за участие компании за енергоефективни услуги ще бъдат избрани 4 компании, които да реализират инвестиции в избраните от Работната група и одобрени от Управляващия комитет приоритетни обекти.

Банковият консорциум между BANK AUSTRIA KREDITANSTALT AG и DEXIA KOMMUNALKREDIT BANK AG бе създаден след като двете заявиха интерес и ангажимент за финансиране на пилотен проект. Дейностите по проекта ще се реализират чрез сключване на договори с гарантиран резултат (ЕСКО договори), финансирани от банковия консорциум и изпълнявани от ЕСКО компании. Проектът ще се реализира като “проект съвместно изпълнение” по смисъла на Протокола от Киото и Меморандума за разбирателство за двустранно сътрудничество между България и Австрия.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/10-mln-evro-shte-budat-vlozheni-v-saniraneto-na-bolnici-i-uchilishta-18682
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.