Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ваксините срещу хепатит “А” 3 седмици пътуват към Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:15 / 24.08.2006Коментари ()777
Ваксините за имунизация срещу хепатит "А" на децата от ромските махали ще дойдат до няколко дни в Пловдив, съобщи кметът на район "Източен" Красимир Кузмов след проведени разговори в министерството на здравеопазването.

Сагата дали правителството ще отпусне средства за допълнителна имунизация, кога ваксините ще пристигнат и кога ще започне имунизирането продължава вече трета седмица.

Още при обявяването на епидемията от жълтеница в Столипиново и Шекер махала в началото на август епидемиолозите обясниха, че ваксинацията остава най-ефикасната мярка срещу разпространението на болестта.
Средствата за реимунизацията, която се прави след 6 месеца, ще бъдат заложени в бюджета на ведомството на проф. Радослав Гайдарски за следващата година, предаде получените уверения Красимир Кузмов.
В началото на седмицата правителството одобри отпускането на 625 000 лева за първи етап от ваксинирането. Кампанията по имунизацията срещу жълтеница ще обхване 12 400 деца на възраст от 2 до 18 години от рисковите контингенти.

За да не се губи време в очакване на доставката, в Столипиново и Шекер махала вече се иска съгласието на родителите на тези деца и се съставят списъците за ваксиниране, обясни директорката на РИОКОЗ-Пловдив д-р Ани Егинлиян. Ампулите ще бъдат раздадени на личните лекари, които ще извършат имунизацията. В семействата, в които има болни, ваксинация на децата ще се прави след изследвания за антитела. Когато заразата вече е пипната, имунизацията не помага.
Епидемията от жълтеница в Пловдив вече засяга цели семейства, допълни д-р Егинлиян. В три цигански фамилии има по трима развили болестта, а в други 18 семейства са се заразили по двама. 281 е вече броят на развилите хепатит само от Столипиново, като 63 от тях са приети в болница през тази седмица. Пред последното денонощие още 12 души са били хоспитализирани. 52 са вече болните от другото пловдивско гето Шекер махала. Пикът на разпространение на хепатит "А" още не е достигнат. От началото на седмицата в инфекциозни клиники са приети по 4 пациенти от Карлово и циганската махала на с. Динк. Пробите при още четири деца от две семейства от град Хисар също са положителни и те са приети за лечение.

Непосредствено преди 15 септември ще се реши дали началото на учебната година в училищата с деца от смесените райони ще се отложи, коментира д-р Ани Егинлиян. Сега препоръките на инспекцията са да бъде извършена навсякъде дезинфекция.

Искането на пловдивската община за отпускане на извънредни 1.2 милиона лева от бюджета за разчистване на незаконните сметища и за ремонт на инфраструктурата в Столипиново е внесено в Министерския съвет, обясни кметът на "Източен" Красимир Кузмов. По думите му, с искането са запознати премиерът Сергей Станишев и министрите Пламен Орешарски и проф. Радослав Гайдарски. На срещите, които той е имал с експерти от кабинета, не е станало ясно кога тези пари могат да се чакат и дали изобщо предложението ще бъде одобрено.

В Столипиново вчера продължи операцията "Основно почистване", като в гетото бяха вкарани още камиони и товарачи на общинската фирма "Чистота". Информацията е на вестник "Монитор".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vaksinite-sreshtu-hepatit-A-3-sedmici-putuvat-kum-Plovdiv-18693
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.