Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Никакви диети при хепатит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:14 / 25.08.2006Коментари ()1989
©
Хепатитът определено е болестта на това лято заради епидемиите в Своге и Пловдив. Всъщност и в двата случая става дума за една от най-леките форми на хепатит - А. Тя се предава по орално-фекален път, не хронифицира и човек оздравява напълно. Заради по-лесния път на предаване този вид хепатит се нарича и ендемичен, тъй като от него могат за се заразят големи групи от хора.

Далеч по-опасни са хепатит В и С, те се предават по кръвен и полов път и могат да станат хронични и да доведат до цироза.
Голям процент от хората с хепатит А развиват симптоми и постъпват за лечение в болница. "Проблемът е при малките деца под 10-12 г., при които имунната система не е напълно развита. Те се инфектират, но майките им не могат да разберат, че са болни, тъй като болестта протича безсимптомно", обяснява проф. Константин Чернев, национален консултант по вътрешни болести и шеф на комисията за лечението на вирусните хепатити. Тези пациенти обаче също са носители на заразата и могат да инфектират околните. Освен това се възстановяват по-бавно и са вирусоносители по-дълго.

"Лечението на хепатит А е съвсем невинно - с вливания на глюкозни разтвори и витамини", казва лекарят. Особено важно е храненето. "И по време на острия период, и след това храната - противно на схващанията - трябва да бъде нормална", твърди проф. Чернев. За болните не бива да има никакви ограничения. Даже и през острия период на болестта храната е малко по-лека - преобладават плодове и зеленчуци, но пациентът трябва да яде и мазнини и пържени храни. "Налаганите от години в инфекциозните клиники стриктни ограничения за мазни храни, пържено и подправки не са препоръчителни. От научна гледна точка това е необосновано, пациентите трябва да се хранят нормално", смята Чернев.

Обикновено диетите се налагат, за да не се товари допълнително увреденият от хепатита черен дроб. "Това е старо и дълбоко погрешно схващане. От 30 г. е доказано, че и при хроничните, и при острите чернодробни заболявания, и при възстановителния период храненето трябва да е нормално - с нормално съотношение на белтъци, масти и въглехидрати", казва експертът. Според него сериозните ограничения само нарушават качеството на живот на пациентите. "Ограниченията не са добри за черния дроб, тъй като органелите в клетките му са изградени от т.нар. липополизахариди, които са много богати на липиди. Когато тези структури са нарушени от болестта, имат нужда от нормално количество животински и растителни мазнини - за да могат да регенерират бързо и черният дроб да оздравее бързо", обяснява проф. Чернев. Така ограничителната диета води до по-бавно оздравяване на органа.

Диета не бива да има дори при по-тежките хепатит В и С. И в остър, и в хроничен стадий пациентите могат да ядат всичко, обяснява лекарят.
Единственото забранено е алкохолът - не бива да се пие няколко месеца след преболедуването от хепатит А. А при хроничните хепатити - В и С, и цироза е забранен до живот. При хепатит не бива да се пият и антибиотици от групата на тетрациклините, амиотарон за сърдечно-съдови болести. "По принцип черният дроб се уврежда от доста лекарства, но всички увреждания са остри - след спиране на лекарствата дробът се възстановява бързо", казва проф. Чернев.
Разпространено е и схващането, че след определена възраст вероятността човек да се зарази с хепатит А пада рязко. "Това не е вярно. Рискът съществува при всички възрасти, а при по-възрастните протича по-тежко", отвръща проф. Чернев. Информацията е на вестник "Сега".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nikakvi-dieti-pri-hepatit-18715
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.