Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Първият вертолет "Кугар" бе официално представен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:26 / 28.08.2006Коментари ()6289
Днес на официална церемония на авиобаза Крумово бе представен първият от закупените 12 хеликоптера "Кугар" и 6 хеликоптера “Пантер” за нуждите на българската отбрана. На тържеството присъстваше министърът на отбраната Веселин Близнаков който заяви, че е изключително доволен от договора който са подписали с френската компания “Еврокоптер”, благодари на фирмата която си изпълнява без грешка своите задължения и подчерта, че тя е великолепен партньор на Министерството на отбраната.

Вертолетът "Кугар" е двудвигателен, многофункционален вертолет от среден клас, произвеждан от "Еврокоптер". Настоящите модифицации на "Кугар" са: АS 532 UL/AL.

AS 532 UL/AL е дългата версия на фамилията "Кугар" и е снабден с два газотурбинни двигатели. Той може да превози до 24 десантчика, или 6 ранени на носилка плюс още 10 пътника, както и външен товар до 4,5 тона, изпълнявайки полети денем и нощем във всякакви метеорологични условия. На вертолета има възможност за монтиране на система за обзор на земната повърхност, 20 мм оръдие монтирано под носа на вертолета, 68 мм блокове за изтрелване на ракети и странично монтирани картечници.

На специална церемония пловдивският митополит Арсений отслужи тържествена литургия и пожела на "Многая лета" на това уникално съоражение. На събитието присъстваха началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, предшественикът му ген. Никола Колев, кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков, командващият ВВС ген. Симеон Симеонов, областният управител на Пловдив Тодор Петков и много други гости.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Purviyat-vertolet-Kugar-be-oficialno-predstaven-18787
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.