Красимир Бенямин: Познавам големи производители, които ми казват "това по-добре не го яж" | ||||||
| ||||||
Преди 10 години с брат му решават да създадат по-здравословна алтернатива на масовите шоколади, която да бъде полезна и за човека, и за околната среда. Развиват продуктите си като експериментират с различни подправки и плодове, които придават уникалните им вкусове. Създават и шоколад за деца на основата на фурми и рожков. "За мен е много важно всяко нещо да минава през филтъра "Планетата има ли нужда от това в момента?“. Ако да – ок, родължавам да развивам мисълта. Ако не – няма нужда да си губя времето. Имаме много добри примери в България в биобранша, които са стартирали, защото са искали нещо по-добро за близките си, за децата си, и то се е развило като бизнес. Но същевременно познавам наистина големи производители, които ми показват производство, но казват "Не, това по-добре не го яж“. Затова е толкова важно да създаваме информираност, за да може потребителят да вземе информирано, не импулсивно решение“, обясни Бенямин. Красимир Бенямин отбеляза, че шоколадът е сред най-консумираните десерти, но много малко знаем за това откъде идва изходната суровина. Затова на 25 и 26 ноември създателите на BioBenjamin ще организират събитието "Шоколадов свят 2023“. Там в Детска шоколадова работилница повече от 250 деца ще поставят световен рекорд за темпериране на шоколад. Постижението ще бъде проверено и регистрирано от Немския Институт на Рекордите, а всяко дете ще получи официален персонален сертификат, обясни Красимир Бенямин. Темперирането е труден процес, отбеляза той, но шоколатиерът създава метод, който в момента патентова и който позволява шоколадът да се темперира по елементарен, лесен и забавен начин. "Хората ще могат да се докоснат до всички етапи на производството, да се запознаят с проблематика, с предимства, кое прави шоколада полезен и вреден. Ще има пресни какаови плодове, специално внесени от Еквадор, така, че хората да могат да ги пробват. Ще пробват различните съставки, ще видят етапите – какаово масло, какаова маса, сушени какаови зърна, печени какаови зърна, каква е разликата от различните произходи“, поясни Красимир Бенямин. Посетителите ще могат да пробват люти шоколади, шоколади за спортисти, иновативен занаятчийски сладолед, греян шоколад. Събитието ще се проведе в "Топлоцентрала“, а входът е свободен. |