Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Братя Колчакови – животновъди, кукери и мераклии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:51 / 23.10.2023Коментари ()983
©


Когато нещо се прави, то се прави както трябва и до край – тази максима следват братята Атанас и Илиян Колчакови в пазарджишкото село Калугерово, които майсторски съчетават грижите за Дългокосместата калоферска коза, месодайните овце Ил дьо Франс и месодайните говеда Абърдин Ангус.

Цветелина Недкова: Биволи се гледат лесно, ако имаш мерак

Двамата братя участват в различни изложения, като там освен своя труд и прекрасни животни те показват и доказват, че младите животновъди могат и искат да останат в България, където да развиват този поминък до невиждани висоти.

В своето смело начинание братя Колчакови разчитат и на подкрепа по линия на Общата селскостопанска политика, като в момента изпълняват проект по подмярка 4.1 от ПРСР за машини и инвестиции за обзавеждане на овцеферма. Ето какво още сподели единият брат – Атанас, минути след като грабна поредната купа.

„Преди пет години баща ни ликвидира стадото от млечни крави, но с брат ми се запалихме по кукерите. Закупихме два пръча, две кози и три овце, които увеличихме във времето. Направихме внос с камион от Франция на Ил дьо Франс. Купихме едно стадо от 20 кози от нашето село и те се развъдиха. Сега заедно с брат ми и семейството ми отглеждаме 70 Калоферски кози, 200 овце Ил дьо Франс и 15 бика за угояване Абърдийн Ангъс“, разказва Атанас.

В момента овцете се отглеждат оборно пасищно, като ги захранват сутрин и вечер. Останалите животни са на ясла. Братята обработват земи и отглеждат осем култури, които комбинират и правят най-подходящите за съответната порода дажби.

За да се справят с липсата на работна ръка, Колчакови инвестират в нови машини, с които да обработват земите по-бързо и по-прецизно. В момента разрушават стария обор и правят нов, който ще оборудват с модерна техника, хранителни ленти и силози, за да може храненето на животните да става бързо и лесно.

Телетата, които угояват, фермерите продават на кланици. Всички женски овце Ил дьо Франс остават във фермата, а мъжките се продават за разплодници. Трийсетте Калоферски кози майки се заплождат, като голяма част от яретата остават в стопанството за попълване на стадото и за ремонт, а другите се продават на колеги, които са мераклии и искат да се занимават с тази порода.

Атанас Колчаков: В момента сме на тема строеж и развитие. Следващата стъпка е да затворим цикъла.

Фермата, която се гради в момента, е за 500 овце майки. Има още един обор, който може да се ремонтира. Братята имат план да направят цяло стадо от говеда Абърдийн Ангъс на електропастир. 

„Ако наистина искаш да имаш качествени Калоферски кози, трябва да са малко на брой, за да може да им обърнеш специално внимание. В момента правим 10 бокса за мъжки разплодници – всеки да си е отделно и да не се плаши от другите“, обяснява младият животновъд.

На въпроса на Агри.БГ какво ги мотивира да се занимават с животновъдство и какво биха посъветвали свои бъдещи колеги, Атанас сподели:

„Меракът и любовта към животните ни кара да продължаваме. Доста мои колеги и приятели се захванаха с животновъдство, но се отказаха. Наистина се иска любов, упоритост и много мерак. И да не се отказват“, съветва младият фермер.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bratya-Kolchakovi-zhivotnovudi-kukeri-i-meraklii-1886001
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.