Лененото семе се нареди сред суперхраните | ||||||
| ||||||
Лененото семе има най-високата открита концентрация на лигнани. Това са "съединения, свързани с фибри", които се срещат и в други растения, зърнени храни, ядки, семена, зеленчуци, кафе и чай. Учени правят експеримент с млади женски мишки и установяват, че въпросните лигнани оказват влияние върху връзката между чревната микрофлора и микроРНК на млечните жлези. При обработката на лигнаните чревните микроорганизми освобождават биоактивни метаболити, които са "химикали с малка молекула, произведени по време на метаболизма, които влияят на физиологията и болестта", пишат изследователите. И това влияние се изразява и в "антитуморен ефект". Доказва се също така, че някои от тези микроРНК влияят върху гените, отговорни за възникване на рака на гърдата. А лигнаните в лененото семе така променят тази връзка, че тя да не води до появата на онкологично заболяване. Това откритие на учените от Университета на Торонто е повече от обнадеждаващо, защото ако изводите от него се потвърдят, ще отворят нова страница в превенцията на рак на гърдата - един от най-често срещаните видове рак, и вниманието ще се насочи към чревната микрофлора и регулирането чрез хранителен режим, предава SheKnows. А на този етап можем да продължим да консумираме ленено семе и заради голямото количество фибри в него, които подпомагат храносмилането, както и омега-3 мастните киселини, които се грижат за здравето на сърдечно-съдовата система. Препоръчва се да добавим супена лъжица смляно ленено семе към зърнени храни, овесени ядки, кисело мляко, печива или да го добавим в дресинги за сандвичи и салати. |