Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обичаите на Бъдни вечер
Автор: Десислава Томева 14:57 / 18.12.2023Коментари ()3988
©
Точно седмица ни дели от първата празнична трапеза около, която се събира цялото семейство. 

Като семеен празник Бъдни Вечер носи със себе си много спомени и традиции. Не малка част от символиката на празника е представена на трапезата. Най-важното за празничното меню е храната да е в изобилие - за да бъде успешна следващата година.

Ястията трябва да са 7, 9 или 11 - нечетен брой. Друго важно условие е, всичко да бъде постно - месните ястия остават за Коледа.

Задължително на масата присъства домашно приготвена питка с пара/ метално левче/, която по традиция се разчупва от главата на семейството. На когото се падне парчето с парата, той ще бъде най-голям късметлия през предстоящата година.

Други български традиционни ястия за трапезата за Бъдни Вечер са сарми, бобена салата, печен боб или яхния, пълнени чушки, орехови разядки, туршии, жито,  ошав, тиквеник. Освен това се слагат и мед, ядки (най-често орехи), разнообразие от плодове, вино, чесън.


Още по темата: общо новини по темата: 294
24.11.2024 »
12.10.2024 »
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
07.01.2024 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница

Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Obichaite-na-Budni-vecher-1936788
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.