Екзотични ядки, чието съхраняване става по специален начин | ||||||
| ||||||
Тези ядки също така съдържат витамини от група В като тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин, пантотенова киселина (В3), витамин B6 (пиридоксин), омега-3 мастните киселини и вит. С и фолати. Основната част от калорийното им разпределение се пада на мазнините, предимно под формата на омега 6 мастни киселини. Поради тази причина те бързо гранясват и затова е много важно да се съхраняват на сухо, хладно и проветриво място. Само 2-3 ядки на ден са достатъчни, за да си набавим необходимия прием на този важен микроелемент, който е много важен и за хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза. Редовната консумацията на бразилски орех помага за регулирането на хормоналните нива при хора с хипофункция на щитовидната жлеза. Ядките са добър източник на здравословни мазнини, протеини, фибри. Бразилските орехи помагат и за това да имаме здрави кости, защото те съдържат също така калций, желязо, калий и фосфор, които отговарят за костната плътност. Ядките са богати на здравословни мазнини. Това спомага за подобряване на нивата на холестерола и така намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Фибрите пък също така повишават добрия холестерол и намаляват лошия. Бразилският орех е богат източник на растителен протеин. Бразилските орехи съдържат някои от най-мощните елементи в борбата срещу свободните радикали. Селенът, в комбинация с други биохимични продукти в бразилските ядки, се превръща в мощен антиоксидант. Именно този микроелемент пречи на увредените ДНК молекули да се възпроизвеждат, по този начин не позволява на туморите да се развиват. Ядките помагат при проблеми с кожата. Консумацията на бразилски орех може да намали възпалението, да подпомогне мозъчната функция и сърцето. Консумацията на твърде много ядки бразилски орех може да предизвика вреди. Поради тази причина е важно да не се прекалява с тях. Така че консумирайте, както вече казахме, от една до три ядки на ден. Бразилските орехи не трябва да се консумират от деца под 8 години. Бременните жени не трябва да консумират повече от една ядка на ден. |