Този плод е богат на ликопен, бета-каротин и протеин, който потиска растежа на туморите | ||||||
| ||||||
Вътрешната сърцевина е пълна с ядивни, пурпурно-червени маслени торбички, които са с много мек вкус. Имат умерена сладост. Някои хора сравняват вкуса им с този на краставица, авокадо или пъпеш и с малка нотка на морков, а семената имат лек орехов вкус. Виетнамският плод се събира само два месеца в годината и износът на пресни плодове е ограничен. Най-разпространен на пазара е под формата на сок, който се продава като хранителна добавка с високо съдържание на хранителни вещества. Гак плодовете имат особено високо съдържание на ликопен, над 70 пъти от количеството на ликопен, намерен в доматите и над 10 пъти по-голямо количеството на бета-каротин, отколкото е открито в морковите и сладките картофи. Бета-каротинът се счита за провитамин А каротеноид, което означава, че тялото може да го превърне във витамин А (ретинол). Освен това бета-каротинът има мощни антиоксидантни свойства. Ликопенът повишава издръжливостта на организма срещу всякакви болестни състояния. Чрез направено проучване през 2005 година, учени установили, че във виетнамският плод се съдържа протеин, който потиска растежа на туморите. Плодовете Гак също така се ценят заради съдържанието на омега-3 мастни киселини, витамини D, E и K и линолова киселина. Традиционната китайска медицина ги използва за подпомагане на лечението на изгаряния, проблеми с очите и кожни оплаквания. Поради ниското си съдържание на захар, Гак обикновено се смесва с други плодове и захар, за по-добър вкус. В кулинарията най-често се използва за приготвяне на традиционното ястие Xoi Gac (по-известно като червен лепкав ориз). Ястието присъства на трапезата, когато виатнамците посрещат Нова година. Също така е част от менюто на повечето виетнамски сватби. Консумира се и като се смеси с доматен сос, като също така се използва при приготвянето на пици и други тестени изделия. |