Специално за хора, алергични към лактоза | ||||||
| ||||||
Неспособността за смилане на лактозата се дължи на липсата на храносмилателен ензим, наречен лактаза. Той се секретира е тънките черва, където се случва абсорбцията на лактозата. Лактозата се съдържа в природни и промишлени продукти. Сред първите са кравето, козето и овчето мляко. В промишлените продукти тя се открива под формата на консерванти в маргарини, студени меса, сладолед, колбаси, пастет, сосове, обогатени зърнени храни и др. Лактозата присъства в много храни, затова бъдете особено внимателни, когато избирате менюто си. Хората, страдащи от лактозна непоносимост не могат да пият краве мляко и прибягват до алтернативните такива. Кутия бадемово или кокосово мляко в магазина струва най-малко шест лева. Предлагаме Ви да си направите домашно бадемово мляко и то на половин цена. Необходими продукти – 100 грама сурови бадеми – 1 литър вода – Щипка сол По желание: ванилия, мед или подсладител Начин а приготвяве Накисвате бадемите във вода за 24 часа. Оцеждате, добавяте щипка сол и 1 литър вода на стайна температура. Пасирате. Прецеждате и се наслаждавате на чисто бадемово мляко. |